Velké manévry kvůli koronaviru! Kontroly na letišti Češi v karanténě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Velké manévry kvůli koronaviru! Kontroly na letišti Češi v karanténě

Letiště Václava Havla
Letiště Václava Havla (Foto Blesk - David Malík)

Na pražském letišti skončilo v péči lékařů 11 Čechů, kteří přicestovali z Íránu. Kvůli nebezpečí, že by mohli být nakaženi koronavirem, skončili na preventivním vyšetření v Nemocnici Na Bulovce.

O příletu českých studentů arabistiky vědělo letiště dopředu a krátce po dosednutí letadla na ranvej je pracovníci letiště předali lékařské službě. 

Bez potíží?

Nikdo ze studentů nevykazoval žádné známky respiračního onemocnění, neměl zvýšenou teplotu ani žádné další potíže. „Podle standardních postupů jsme o cestujících okamžitě informovali Hygienickou stanici hlavního města Prahy,“ řekl mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Budou doma

Na základě toho, že v Íránu počet onemocnění stoupá a studenti byli v zemi delší dobu, se stanice rozhodla pro převoz k preventivnímu vyšetření do Nemocnice Na Bulovce. Protože neměli žádné příznaky, propustili je do domácí karantény. V té zůstanou do té doby, než přijdou výsledky testů. Ty do uzávěrky Aha! nebyly zveřejněny. 

Karanténa na hotelu na ostrově Tenerife

Jeden z šesti uvězněných Michal:  Mám strach o pětiletou dcerku! 

Šest Čechů včetně pětileté holčičky a dalších zhruba tisíc lidí nesmí od pondělního večera opustit hotel na kanárském ostrově Tenerife. U jednoho z hostů se totiž potvrdila nákaza koronavirem. 

Hned poté, co byly testy na COVID-19 u lékaře (69) z Itálie pozitivní, se čtyřhvězdičkový hotel H10 Costa Adeje Palace uzavřel. Hosté se smí pohybovat pouze po objektu a pod dozorem policie. Mezi nimi je i šest Čechů včetně pětileté holčičky. Právě o tu má podle Aktu.cz táta Michal největší strach. „Přijde mi úplně šílené, že by izolace měla trvat čtrnáct dní. Já bych odtud nejradši utekl do Čech do nějaké izolace, ale čekat tady se svojí pětiletou holčičkou na to, jestli dostanete koronavirus, to je příšerný pocit,“ popsal Michal s tím, že se snaží s ostatními přijít co nejméně do styku. Panika zachvátila také turistky z Británie. „Je to šok, nemáme jídlo, nic. Nejsme připravené. Z okna vidíme policii hlídkující před hotelem,“ vypověděly.  

Letiště Praha: Kontrolujeme přílety z Itálie 

Zpřísněná bezpečnostní opatření zavedli včera na pražském letišti u všech příletů z Itálie. Cestující mají vyhrazených šest příletových bran, tzv. gatů, kde je zvýšená kontrola. „Pokud pracovníci letiště zpozorují u některého z cestujících viditelné známky respiračního onemocnění, upozorní na přítomnost takového cestujícího bezpečnost a okamžitě tohoto cestujícího odkážou do péče lékařské služby přímo na letišti,“ řekla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková. Všechny včerejší přílety z Itálie se však obešly bez problémů. 

Z Itálie do karantény Domov nesmí opustit 21 lidí

Dalším dvěma desítkám lidí, kteří se vrátili z oblastí zasažené koronavirem, nařídili hygienici domácí karanténu na jihu Čech. „Každý člověk, který se vrátí ze zasažených oblastí by se měl nahlásit,“ uvedla ředitelka hygienické stanice v Českých Budějovicích Květoslava Kotrbová. V karanténě by si lidé měli denně měřit teplotu a v případě zhoršení zdravotního stavu volat záchranku. V karanténě skončil také po návratu z Itálie jeden člověk na severu Moravy. 

Itálii skolil nečekaný nástup koronaviru: Nemocní jsou už i na jihu země

Strašák jménem koronavirus Covid-19 se v Itálii šíří doslova rychlostí světla a tamní obyvatele nachytává nepřipravené. Regály v obchodech zejí prázdnotou, před lékárnami se tvoří fronty... V zemi už je sedm mrtvých a 283 nakažených, nákaza se navíc rozšířila i na jih země.

Nově totiž mezi pacienty patří také žena z Bergama, která byla na dovolené na Sicílii, a obyvatel Florencie. „Všechno se změnilo. Panuje tu atmosféra jakéhosi neskutečna. Nikdy jsme si nemysleli, že se ocitneme ve stejné situaci jako lidé z těch čínských měst. Dívali jsme se na ně v televizi a říkali jsme si, že jsou to chudáci, když musejí zůstat zavření doma,“ prohlásil farář Nunzio Rosi z vesnice Zorlesco, která spadá pod jednu z deseti izolovaných oblastí. Většina nemocných je v severoitalské Lombardii.

První nakažení v Rakousku a Chorvatsku

Spojitost s Itálií mají i první první případy nákazy v Rakousku a Chorvatsku. V Innsbrucku přijali lékaři do péče dva mladíky (oba 24), u nichž první testy prokázaly koronavirus. Jeden z nich pochází z Lombardie, ale dlouhodobě žije v Rakousku. To pacient z Chorvatska minulý týden pobýval tři dny v Itálii. U všech propukla horečka, v bezprostředním ohrožení života ale zatím prý nejsou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.