Zemi postihlo 10 pohrom naráz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zemi postihlo 10 pohrom naráz!

Čína se dál potýká s nákazou koronaviru
Čína se dál potýká s nákazou koronaviru (Reuters)

Kdysi lidé o velkých pohromách tvrdili, že to jsou boží metly či rány boží. Ostatně už v bibli se píše o tzv. deseti ranách egyptských, jimiž byl Egypt ztrestán za to, že tamní vládce nechtěl nechat odejít izraelský lid. Dnes takovým pohromám říkáme přírodní katastrofy. A stejně jako stojí v Písmu svatém, rovnou deset najednou jich v poslední době postihlo Zemi!

1) Koronavirus
Šířit se začal už v prosinci z čínského Wu-chanu. Aktuálně je zaznamenáno přes 70 000 případů onemocnění, většina v Číně. Nemoci už podlehlo asi 2100 lidí. A čísla dál nezadržitelně stoupají, už se umírá po celém světě od Francie přes Írán až po Japonsko...

2) Extrémní počasí
V australském Sydney naměřili minulý týden nejvydatnější srážky za posledních 30 let – přes 400 mm během čtyř dní! V Kalifornii byl zase koncem roku pokořen absolutní rekord – to když hodnota tlaku vzduchu spadla na 973,4 hektopascalu (hPa). A naopak mohutná tlaková výše ovlivňovala koncem ledna i Českou republiku. Extrémní hodnoty atmosférického tlaku nad Evropou totiž na některých místech dosáhly až k rekordním 1050 hPa!

3) Ničivé záplavy
Po bouři Dennis se Británie potýká s tzv. bezprecedentními záplavami. „Je mi 53 a nikdy jsem nic podobného neviděl,“ hlásil z východoanglického Herefordu fotograf BBC Nick Evans. Výstrahy kvůli velké vodě platily ještě před pár dny na více než třech stech místech v zemi (v pěti případech označili meteorologové situaci za životu nebezpečnou)!

4) Obří roje kobylek
S invazí hmyzu biblických rozměrů bojují ve východní Africe (zejm. Etiopie, Keňa, Somálsko). Hejna kobylek tam devastují zemědělství a jsou natolik agresivní, že na likvidaci kompletní úrody jedné farmy jim prý stačí kolem třiceti sekund. „Takové množství kobylek jsme tu neměli minimálně sedmdesát let,“ zoufají si Etiopané.

5) Velká zemětřesení
Oblast jižně od Kuby a severozápadně od Jamajky zasáhlo zemětřesení o síle 7,7 stupně. Otřesy cítili lidé od Karibiku až po Miami. Na Kajmanských ostrovech se následně vytvořila 0,4 metru vysoká tsunami.

6) Sopečné erupce
Naposledy se k životu probudila indonéská sopka Merapi, která chrlila popel až do výšky dvou kilometrů (údajně nejsilnější erupce od roku 1930). Před deseti lety si stejná sopka vyžádala životy více než 350 lidí.

7) Africký mor prasat
Decimuje asijské, a především čínské chovy vepřů. Do Číny se zřejmě dostal loni z východní Evropy a Ruska. Od té doby se rozšířil do více než 40 zemí a vyhubil při tom miliony vepřů.

8) Prasečí chřipka
Na rozdíl od afrického moru prasat může chřipka s označením H1N1 zabíjet lidi a dokáže se šířit z člověka na člověka. Na Tchaj-wanu už bylo od loňského října zaznamenáno přes 770 případů (z toho nejméně 55 mrtvých).

9) Ptačí chřipka
Smrtící chřipka (kmeny H5N1 a H5N8) se plíživě šíří po celém světě, od ledna zasáhla už i dva chovy v Česku. Jenže zatímco první byl domácí jen s 15 kusy slepic, v druhém případě muselo být před pár dny ve Slepoticích na Pardubicku zplynováno oxidem uhličitým na 130 tisíc kusů krůt a brojlerů!

10) Nedostatek vody
Není zima, není mráz, a není tedy ani sníh a voda v něm obsažená! Podle loňských odhadů vědců se tak do šesti let ocitne 1,8 miliardy obyvatel planety bez přístupu k pitné vodě! Nejohroženější jsou zásoby vody na Arabském poloostrově a na pomezí Indie a Pákistánu, vyprahlá země pak nahrává ničivým lesním požárům – viz tříměsíční oheň na východě Austrálie... Sucha také způsobí neúrodu a hlad...

„Psychika hraje velkou roli,“ říká primářka kliniky infekčních nemocí Hana Roháčová.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.