Koronavir: Komplikace, zrušené lety, karanténa... Na co máte nárok? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Koronavir: Komplikace, zrušené lety, karanténa... Na co máte nárok?

Hotel H10 Costa Adeje Palace na španělském Tenerife je stále v karanténě.(26.2.2020)
Hotel H10 Costa Adeje Palace na španělském Tenerife je stále v karanténě.(26.2.2020) (Reuters)

Dostane-li se koronavirus Covid-19 ve velkém v Česku, nelze vyloučit ani u nás karantény celých měst. A »nanečisto« si to už zkusila i šestice Čechů, byť na krásných Kanárských ostrovech. Kvůli italským turistům ze stejného hotelu, kteří jsou virem nakaženi, nesmí opustit komplex. A domů vzkazují: je to totální peklo!

Pro pětičlennou českou rodinu a jednu osmdesátiletou Češku se pokoje v hotelu H10 Costa Adeje Palace přeměnily ve vězeňské cely. Jídlo dostávají v balíčcích ke dveřím a nikdo neví, co s nimi bude. Nekonečné hodiny popsali manželé Eva a Michal, kteří jsou tu teprve od pondělka s dvěma dospívajícími dětmi a pětiletou holčičkou. „Je to bída, asi zhubneme,“ řekla v nadsázce ČTK paní Eva.

Izolaci nechápou

Hned po první noci pobytu se ráno z papíru podstrčeném pod dveře dozvěděli, že nemají opouštět pokoj. Tvrdí přitom, že téměř s nikým v hotelu se ještě ani nestihli dostat do styku. Dokonce se neviděli ani s údajně asi 80letou Češkou, která je tam už déle a s níž si občas volají. „Jenom se tak podporujeme po telefonu, ale jinak jsme se s ní nesetkali,“ uvedla Eva. „Je to peklo a naše izolace je nelogická,“ shodli se oba rodiče a popsali, že jim měří mezi dveřmi i teplotu. „Samozřejmě chápeme, že nás musí držet v nějaké izolaci, ale přijde mi naprosto šílené tady být s lidmi, kteří jsou nakažení. Jsme tady opravdu pár hodin a s nikým jsme v kontaktu nebyli,“ prohlásila Češka.

Bojí se dotýkat

Cestovní kancelář Canaria Travel, s níž na Tenerife rodina odcestovala, situaci prý bedlivě sleduje. „Jsme se všemi v kontaktu. V noci jsem dostala zprávu, že hygiena zvažuje, že lidi, kteří tam přiletěli v pondělí, by z hotelu mohli pustit. Zatím probíhá jednání, ale během dne bychom mohli vědět víc,“ řekla Aha! ředitelka Lenka Viková. Podle ní záleží na klientech, jestli dovolenou ukončí, nebo budou chtít jiný hotel. „Můžou se volně pohybovat po hotelu. Včerejší den (úterý, pozn. red.) trávili normálně u bazénu a jen se dívají, co se kolem nich děje. Večer jim dělali testy, jestli nemají teplotu a čekáme na výsledky,“ dodala Viková.

K bazénu? Radši ne

Rodina ale tvrdí něco jiného... Z obavy, že se »díky« karanténě ještě i nakazí, raději zůstávají za dveřmi. „Jsme zavřeni na pokojích, nikam nechodíme, snažíme se úplně izolovat. Ale člověk je úplně bez informací. Není tady ani desinfekce. Mohli bychom pro ni zajít na recepci, ale to riziko nechci podstupovat - chodit po hotelu a dotýkat se dveří,“ popsala žena. Z médií se dozvěděli, že v hotelu byl vir Covid-19 potvrzen u dalších dvou Italů. Otec Michal má teď jen zoufalé přání. „Kdyby nás aspoň dali do izolace v Čechách,“ doufal. 

Víte, že...

...šíření nového koronaviru v Evropě i ve světě není důvodem k panice? Shodly se na tom při společném jednání Světová zdravotnická organizace a evropské úřady.

Covid-19 aktuálně

ČESKO

*Některé české nemocnice začaly odmítat dárce krve, kteří vycestovali mimo Česko.

*Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, ANO) nařídil nemocnicím předzásobit se rouškami na čtyři měsíce dopředu, to představuje 1,5 milionu kusů.

*Češi si začínají dělat zásoby trvanlivých potravin, například on-line obchod Rohlik.cz hlásí u většiny konzerv „vyprodáno“.

*Cestujícím, kteří mají zakoupeny jízdenky vlakem do Itálie nabízejí České dráhy bezplatné storno.

*Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu, která jediná je schopna zkoumat vzorky na koronavirus, zvládne za den dvakrát 48 testů.

*Opatření zpřísnilo i brněnské letiště, všichni zaměstnanci, kteří včera přišli do styku se 104 cestujícími z italského Bergama měli nasazeny respirační roušky.

*Předseda Sněmovny Radek Vondráček (46, ANO) zrušil kvůli koronaviru plánované lyžování s rodinou v severní Itálii.

EVROPA

  • *Itálie je po Číně a Íránu třetí nejzasaženější zemí – ke včerejšku hlásila 370 nakažených a 12 úmrtí. 
  • *Francie zaznamenala již druhé úmrtí – po 80letém Číňanovi je obětí francouzský občan. 
  • *První případ zaznamenalo Řecko – pacientkou je 38letá žena, která nedávno navštívila sever Itálie.
  • Ve Španělsku je evidováno devět případů nákazy novým koronavirem - prvního nakaženého hlásí Madrid a další dva hotel na Tenerife.
  • *56letá Italka, která zemřela na jihu Rakouska, nakonec nebyla zasažena koronavirem, v penzionu, před nímž parkovaly i vozy s českými značkami, byla zrušena karanténa.
  • *Letecká doprava očekává zlé časy, největší německé aerolinky Lufthansa  ohlásily úsporný program, mj. přestanou nabírat zaměstnance. SVĚT
  • * V pevninské Číně dosud nákaze podlehlo 2715 lidí, za úterý se tak bilance zvýšila o 52 mrtvých.
  • *Írán má dalších 44 případů nakažených, celkem je to 139 lidí, hlásí již 19 obětí.
  • *Nakažené tři bahrajnské ženy, které předtím navštívily Írán, zvýšily počet nemocných v této zemi na 26.
  • *Jeden americký voják je mezi nemocnými v Jižní Koreji, kde virus napadl už 1261 lidí a 11 jich zabil.
  • *První případ na jihoamerickém kontinentu hlásí Brazílie, jde o muže, který přicestoval z Itálie.
  • * Zrušeno bylo mistrovství světa v rychlobruslení na krátké dráze, které se mělo konat v březnu v Soulu a zápas kvalifikace Davisova poháru mezi Japonskem a Ekvádorem se kvůli viru odehraje za zavřenými dveřmi.

VIRUS: PRAKTICKÉ RADY

Co dělat, když…

BYL jsem v oblasti výskytu koronaviru (minulých 14 dní v Číně, severní Itálii, Jižní Koreji, Íránu, Japonsku a další oblasti podle aktuální situace + přestup na čínských letištích) a MÁM projevy respirační infekce (teplota, kašel nebo dušnost)

*Pokud jste doma, nikam nechoďte -vyhněte se kontaktu s ostatními lidmi!

*Často si myjte ruce mýdlem a vodou (popř. používejte dezinfekci na bázi alkoholu).

*Při kašli si nezakrývejte ústa a nos rukou!!! Použijte jednorázový kapesník nebo rukáv.

 *Telefonicky kontaktujte svého praktického lékaře – mimo ordinační hodiny infekční oddělení nejbližší nemocnice a řiďte se pokyny lékařů.

BYL jsem v oblasti s výskytem koronaviru  NEMÁM projevy respirační infekce

* Kontaktujte telefonicky pracoviště protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice, které rozhodne o příslušných opatřeních včetně karantény.

*Kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře a požádejte ho o vystavení potvrzení o nařízení karantény.

*Po celou inkubační dobu - 14 dnů od možné nákazy  - zůstaňte doma, nikam nechoďte, vyhněte se kontaktu s ostatními lidmi!

*Často si myjte ruce mýdlem a vodou (popř. používejte dezinfekci na bázi alkoholu).

*Pokud se objeví příznaky jako teplota, kašel, dušnost, kontaktujte telefonicky lékaře infekčního oddělení nemocnice a řiďte se jejich pokyny.

Zdroj: Nemocnice České Budějovice Foto ČTK/AP

Komplikace, zrušené lety, nařízená karanténa… Na co mám nárok a kdy mám smůlu?

Ačkoliv Česku se zatím koronavirus vyhýbá, život lidí už ovlivňuje. Někdo ze strachu ruší dovolenou, jiným ji nekompromisně »škrtly« přímo cestovní kanceláře. A už nyní někteří po návratu z ciziny musí zůstat doma v izolaci. Na co mají kvůli těmto komplikacím nárok? Otázky pro Aha! zodpověděl Petr Novák ze společnosti Vašenároky.cz.

*Dostanu peníze za letenku zpátky, pokud byl můj let kvůli uzavřenému letišti zrušený?

ANO, máte nárok na vrácení ceny letenky nebo na proplacení výdajů za novou letenku. Pokud by ta nová výrazně převyšovala cenu té původní, můžete získat rozdíl zpět.

*Mám nárok na nějakou kompenzaci od letecké společnosti, pokud jsem kvůli zrušenému letu musel strávit řadu hodin na letišti?

NE, na finanční kompenzaci nárok nemáte, protože výskyt koronaviru se bohužel řadí mezi mimořádné okolnosti, které zprošťují leteckého dopravce od odškodnění.

*Pokud mi kvůli zrušenému letu vznikly další náklady, například mi propadla navazující jízdenka na vlak, mám šanci na jejich proplacení?

ANO, jestliže dopravce let zrušil na poslední chvíli a vám vznikly další výdaje například za dopravu na letiště, je možné požadovat i jejich proplacení.

*Z dovolené v Itálii jsem se chtěl vrátit letadlem, společnost ale let zrušila a musel jsem si koupit dražší jízdenku na autobus, proplatí mi rozdíl?

ANO, funguje to stejně, jako kdybyste si koupil letenku na náhradní let. Od leteckého dopravce můžete vymáhat nejen cenu letenky, ale i případný rozdíl mezi letenkou a jízdenkou. Příklad: Původní letenka stála 2000 korun, jízdenka na autobus 2500 korun. Od aerolinek dostanete zpět cenu letenky (2000 Kč) plus rozdíl mezi letenkou a jízdenkou (500 Kč).

*Mohu požadovat náhradu nákladů za let, jídlo či hotel, pokud jsem kvůli zrušení letu nestihl navazující spojení, musel si koupit letenku a mezitím se ubytovat?

ANO i NE. Záleží na tom, zda byl zrušený a navazující let zakoupen v rámci jedné rezervace. Pokud ano, letecká společnost musí garantovat, že navazující let stihnete. Tedy: pokud zruší jeden let, musí vám poskytnout náhradní, abyste navazující stihli, pokud nestihnete, musí vám najít jiný navazující let. Pokud ten bude až na druhý den, je nárok na proplacení stravy, hotelu a např. i taxíku (pokud by měl být let z jiného než původního letiště).

*Mám nárok na vrácení peněz za letenku, pokud jsem ze strachu sám zrušil dovolenou?

NE, záleží sice na leteckém dopravci a jeho tarifu, obecně ale vám na nic nárok nevzniká. Některé letecké společnosti umožňují zrušit letenku s tím, že vám vrátí část ceny letenky. 

*Vrátí mi zpět peníze, když mi zájezd kvůli uzavřené destinaci zrušila cestovní kancelář?

ANO, máte nárok na vrácení ceny zájezdu, případně vám cestovka může nabídnout jiný zájezd. Záleží na možnostech kanceláře a smluvních podmínkách.

*Musí mi cestovka vrátit peníze, pokud ze strachu sám zruším zájezd?

ANO i NE, záleží totiž na smluvních podmínkách, které máte uvedené ve smlouvě s cestovní kanceláří – zda umožňuje storno, v jaké výši a do jakého data před začátkem zájezdu, i to, jestli jste si sjednal pojištění storna.

*Uvíznu-li na dovolené v karanténě v hotelu, musí se o mě cestovka nějak postarat a případně zajistit náhradní let domů? 

ANO, pokud se jako klient cestovní kanceláře dostanete do nesnází kvůli mimořádným okolnostem, musí vám cestovka podle občanského zákoníku zajistit ubytování po dobu 3 nocí. Zároveň je povinna vám sdělit údaje o zdravotnických službách, konzulární pomoci, zprostředkovat komunikace na dálku a pomoci vám najít náhradní cestovní řešení. 

*Musím si brát dovolenou, pokud mi po návratu z ciziny úřady nařídí zůstat doma v izolaci?

NE, máte nárok na nemocenskou z důvodu karantény. Během prvních 14 dnů dostanete náhradu mzdy od svého zaměstnavatele (60% denního vyměřovacího základu) a od 15. dne karantény od České správy sociálního zabezpečení (60%, 66% a 72% denního vyměřovacího základu v závislosti na délce trvání). Potvrzení o nařízení karantény vám vystaví ošetřující lékař.

*Pokud máme nařízenu karanténu a zmeškali jsme tak například zaplacený víkendový pobyt, proplatí nám ho někdo?

NE, jde bohužel o takzvanou vyšší moc. Pokud jste si víkend objednávali sami a není možné toto ubytování zrušit s vrácením peněz, tak máte smůlu.

*Proplatí mi někdo zbytečné očkování, které jsem podstoupil kvůli dovolené například v Číně, ale cestovka zájezd zrušila?

NE, neproplatí. 

*Můžeme uplatnit nárok na náhradu za ztracenou radost z dovolené, pokud jsme o dovolené kvůli koronaviru byli zavření v hotelu? NE, na to nárok nemáte, protože se jedná se o mimořádnou okolnost, za kterou hotel ani cestovka nemůžou.

*Musím si vzít v práci neplacené volno, pokud uvíznu v cizině v hotelu v karanténě déle, než byla má dovolená?

NE, máte nárok na nemocenskou z důvodu karantény. Samozřejmě si ale může vzít i další dovolenou (ale tu určuje zaměstnavatel a nemusí vám ji povolit, nebo už  ji můžete mít vyčerpanou). Neplacené volno si samozřejmě můžete vzít taky, ale u nemocenské dostanete alespoň nějaké peníze. 

*Pokud kvůli karanténě jako živnostník nebudu moci pracovat, mám na něco nárok? 

ANO, máte nárok na nemocenskou, pokud si ale dobrovolně platíte nemocenské pojištění. Nejste-li pojištěný, máte smůlu a ušlou mzdu vám nikdo neuhradí.

Fotbalista čekal a šířil nákazu

Kdo byl pacient nula v Itálii? Po šiřiteli nákazy pátraly marně italské úřady, ale včera tamní média přišla se zprávou, že je jím osmatřicetiletý amatérský fotbalista Mattia. Podle deníku Corriere della Serra byl muž hospitalizován v únoru v šestnáctitisícovém lombardském Codognu, které je nyní kvůli viru v karanténě, s podezřením na zápal plic. Nemocnice ale Mattiu vyšetřila až po 36 hodinách!. Po celou dobu byl přitom fotbalista v kontaktu s nic netušícími zdravotníky i pacienty. Po potvrzení smrtícího Covidu-19 podle médií nastala chaotická noc, kdy se vedení nemocnice, personál i politici dohadovali, co teď. K izolaci špitálu ale přistoupili až další den ráno. Pozitivní testy na koronavirus měla i Mattiova rodina včetně těhotné manželky, ošetřující lékaři i sestry a pacienti z téže nemocnice. Kde ale fotbalista k nemoci přišel, není zatím jasné.

Vše o zrušení zájezdu při mimořádné situaci >>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.