Naděje! Lék na koronavirus už je blízko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Naděje! Lék na koronavirus už je blízko!

Lidé v obavách před koronavirem vykoupili v jednom pražském supermarketu regál s trvanlivými potravinami. Před nákupní mánií varují v Česku, ale i Itálii (vlevo foto z Milána)
Lidé v obavách před koronavirem vykoupili v jednom pražském supermarketu regál s trvanlivými potravinami. Před nákupní mánií varují v Česku, ale i Itálii (vlevo foto z Milána) (Foto čtenář Blesku, Reuters)

Nezadržitelně se šíří, zabíjí lidi, způsobuje paniku. Nakažených novým koronavirem je celosvětově už přes 83 tisíc a ke třem tisícovkám se přibližuje počet jeho obětí. Vyhlídky přitom nevypadají zrovna růžově. Kdy konečně přijde spása?

Přes 150 lidí v Česku bylo dosud testováno na podezření na koronavirus. Ten se sice ani v jednom případě nepotvrdil, ale podle odborníků je jen otázkou času, kdy se i naše země připojí do »klubu« států, které už mají případy potvrzeny. A které už také hlásí oběti. Zesnulých je nyní přes 2800, úmrtnost dosahuje míry ke 3,5 procenta.

Naděje přichází?

Vědci z izraelského Migal Research Institute oznámili, že chystají »přelomovou« vakcínu, která by měla zabrat právě na koronavirus. „Během několika měsíců bychom měli přijít s variantou, která bude vhodná pro člověka,“ uvedl šéf institutu David Zigdon. Původně Izraelci pracovali na vakcíně, jež měla velmi podobnou nákazu vymýtit u kuřat, a teď se bude možná hodit jako nikdy! To v Americe zkoušejí na pacientech lék původně vyvinutý proti ebole. Tým expertů ze společnosti Gilead Sciences, který vede Čech Tomáš Cihlář, v tomto týdnu oznámil, že testy přípravku vstupují do další fáze.

Strach i na roky

Jenže než se skutečně účinná pomoc k lidem dostane, počty nakažených i mrtvých narostou. Ačkoliv vědci už chování koronaviru Covid-19 částečně přišli na kloub – také proto, že vykazuje podobnost s viry, které tu už v minulosti řádily včetně chřipky – nezodpovězených otázek zůstává stále dost. „Je tady teoretické riziko, že to tu bude cirkulovat i více let,“ řekl Aha! epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Jedním dechem dodává, že kdo počítá s tím, že koronavirus odejde sezonně jako běžná chřipka, přepočítal se.

70 % populace? J

eho harvardský protějšek Marc Lipsitch předpokládá, že během následujícího roku se koronavirem může nakazit až 70 procent světové populace. U většiny z nich by ale prý onemocnění mohlo mít mírný průběh, někteří dokonce nemusí příznaky ani zaznamenat. Podobně jako u chřipky jsou tak podle Lipsitche ohroženi koronavirem hlavně starší lidé a lidé s oslabenou imunitou; drtivá většina případů se ale obejde bez hospitalizace.

Pacient pes

Hongkongské úřady umístily do karantény psa ženy nakažené novým typem koronaviru, předběžné testy u něj prokázaly slabou přítomnost viru. Zvíře ale nevykazuje žádné příznaky nemoci. Podle úřadů se nyní nedá s určitostí říct, zda se virem mohou nakazit i zvířata, ani zda mohou být zdrojem nákazy pro člověka.

Letos nejen bez Ženevy

Jeden z největší svátků motorismu – Ženevský autosalon – který měl začít příští týden, organizátoři zrušili. Pořádající Švýcarsko totiž kvůli šíření koronaviru zakázalo všechny akce s účastí více než 1000 osob. Na příští rok se z téhož důvodu přesouvá halové mistrovství světa v atletice v čínském Nan-ťingu plánované na 13. března. Země původu koronaviru také odkládá Velkou cenu Číny formule 1, jež měla být v dubnu.

Největší zabijáci posledních let

  1. Západoafrická ebola - Míra úmrtnosti: 40 % Počet nakažených: 28 650 Počet mrtvých: 11 320 Místo původu: Guinea Datum vypuknutí: prosinec 2013 Rozšíření: 10 zemí Datum zažehnání: červen 2016
  2. 2. MERS - Míra úmrtnosti: 35,5 % Počet nakažených: 2500 Počet mrtvých: 860 Místo původu: Saudská Arábie Datum vypuknutí: květen 2012 Rozšíření: 24 zemí Datum zažehnání: polovina 2015
  3. 3. SARS - Míra úmrtnosti: 9,6 % Počet nakažených: 8100 Počet mrtvých: 780 Místo původu: Čína Datum vypuknutí: listopad 2002 Rozšíření: 29 zemí Datum zažehnání: cca červenec 2003
  4. 4. Koronavirus (COVID-19) - Míra úmrtnosti: 3,4 % Počet nakažených: 83 373 Počet mrtvých: 2858 Místo původu: Čína Datum vypuknutí: prosinec 2019 Rozšíření: 53 zemí Datum zažehnání: dosud Pozn. Seřazeno dle procentuální míry úmrtnosti.

COVID-19 aktuálně

Storno jen s podmínkami

Stornovat zájezd tam, kde řádí koronavirus, lze jen za dvou podmínek. V místě musí být zvýšený výskyt viru a situace musí mít vliv také na poskytování služeb cestovkou. Znamená to, že cestovní kancelář není schopna zajistit to, k čemu se zavázala ve smlouvě s klientem.

Studium dokončí on-line

Dvaačtyřicet studentů Univerzity Palackého (UP) v Olomouci, kteří museli kvůli hrozbě koronaviru opustit Čínu, dokončí semestr prostřednictvím on-line výuky. Univerzita zakázala nejen cesty zaměstnanců a studentů do Íránu, ale také přijímání tamních studentů a a akademiků na UP.

O letenky není zájem

Až o 70 procent klesl mezi Čechy v meziročním srovnání zájem o letenky, a to hlavně do Itálie, která je koronavirem nejvíc postiženou evropskou zemí. Některé letecké společnosti naopak navyšují počty letů do Toronta, New Yorku nebo Los Angeles. Využívají letadel, která jsou odstavena z linek zrušených do Číny.

307 Čechů v karanténě

V domácí karanténě, kterou nařídily krajské hygienické stanice kvůli obavám z nákazy koronavirem, je 307 lidí. Pobývali v rizikových oblastech severní Itálie, ale jsou bez příznaků nemoci. Pokud by se u nich objevila horečka nad 38 °C, dušnost nebo kašel, byli by testováni.

Nevezmou je do školy

Opatření, které mají vést k zabránění případné nákazy, přijímají i školy. »Vážení rodiče, apelujeme na vaši zodpovědnost vůči ostatním a v případě, že se rozhodnete vycestovat do ohrožených oblastí, nechte dítě po příjezdu doma ve 14 denní karanténě« požádalo prostřednictvím sociálních sítí rodiče vedení Základní školy Černošice.

Omezení extrémních nákupů

Českým fenoménem zůstává skupování trvanlivých potravin. Například internetový obchod Košík.cz hodlá podle jeho ředitele Tomáše Jeřábka bránit extrémním nákupům, které měly v posledních dvou dnech i půl tuny.

Zruší cestovní veletrh?

Podle zprávy ČTK německé ministerstvo zdravotnictví nechce, aby se příští týden v Berlíně kvůli šíření nového koronaviru konal veletrh cestovního ruchu ITB, největší akce svého druhu na světě.

Pojedou biatlonisté?

Kvůli koronaviru je podle premiéra Babiše třeba zvážit pořádání Světového poháru v biatlonu plánovaného na druhou polovinu příštího týdne v Novém Městě na Moravě. Věc konzultuje s hejtmanem Vysočiny Běhounkem (ČSSD). Pořádání SP podle Babiše stojí 60 milionů korun a prodány byly vstupenky za 22 milionů.

O víkendu nevycházet!

Stav nouze kvůli koronaviru vyhlásila prefektura na japonském ostrově Hokkaidó. Vyzvala obyvatele, aby o víkendu nevycházeli ven. Onemocnění Covid-19 bylo v prefektuře prokázáno u nejméně 66 lidí. V celém Japonsku je přes 900 případů nákazy.

Švýcaři: Fotbal ne, hokej bez lidí

Švýcarský fotbalový svaz odložil všechny víkendové zápasy první a druhé ligy a závěrečná dvě kola základní části nejvyšší hokejové soutěže se odehrají bez diváků.

Epidemie v Německu

Počet nakažených se dál zvyšuje v západní Evropě. Do uzávěrky tohoto vydání hlásila Francie 38 potvrzených případů nákazy, Británie 19, Nizozemsko první dva. Německo ve čtvrtek nahlásilo přes 20 nových případů nákazy. Země se tak ocitá na prahu epidemie a má nyní zhruba 60 potvrzených případů.4

NEPŘILETÍ KOREJCI

Úbytek turistů z Jižní Koreje kvůli šíření nového typu koronaviru v Česku nejvíce poznamená Prahu. Do hlavního města míří tři čtvrtiny Korejců, jejich průměrná doba pobytu je 2,6 dne a útrata téměř 1600 korun za den.

Zažili peklo, už jsou doma

Pod hrozbou smrtícího koronaviru zažili peklo, tři dny byli uvězněni v hotelu na Kanárech, už jsou ale doma. Rodina z Česka se včera předčasně vrátila z dovolené na španělském ostrově Tenerife. Čtyřhvězdičkový hotel H10 Costa Adeje Palace opustili včera ráno. Zpátky do České republiky se rodina vrátila běžným komerčním letem. „Mohli si vybrat, zda chtějí na Tenerife zůstat, rozhodli se však pro návrat,“ uvedla včera ředitelka cestovní kanceláře Canaria Travel Lenka Viková.

Premiér Andrej Babiš (65, ANO) přitom už ve čtvrtek prohlásil, že španělské úřady trvají na okamžitém odjezdu českých turistů domů.

Předčasný návrat

Na dovolenou přiletěli se manželé Eva a Michal s dvěma dospívajícími dětmi a pětiletou dcerkou v pondělí večer. Domů se měli vrátit 6. března. Místo povalování se na pláži a cachtání v moři byli tři dny uvězněni v hotelu pod dohledem policie kvůli potvrzené nákaze koronavirem u italského lékaře.

DOSTANOU ODŠKODNÉ?

Cestovní kancelář Canaria Travel bude s českými turisty jednat o kompenzaci za zničený pobyt u moře. Jestli rodina dostane zpět peníze, které zaplatila, nebo jí cestovka nabídne jiné řešení, není zatím jasné.

Mynář: Z Číny do špitálu?

Místo do náruče své ženy Alex (36) musel z letiště hradní kancléř Vratislav Mynář (52) zamířit na vyšetření do nemocnice. Alespoň tento program mu sama Mynářová naordinovala na Facebooku. Po návratu z Číny, kde řádí koronavirus, společně s poradcem prezidenta Martinem Nejedlým (53) a šéfem Slavie Jaroslavem Tvrdíkem (51), prošla trojice testem na koronavirus. „Test byl negativní,“ napsal včera pozdě večer hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitter. A důvod takto riskantní cesty? V Pekingu prý Mynář řešil českou humanitární pomoc.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.