40 dnů bez masa: Proč to vyzkoušet? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

40 dnů bez masa: Proč to vyzkoušet?

Postní období mělo svůj smysl.
Postní období mělo svůj smysl. (Foto scom, Zdroj Bonduelle)

Pro křesťany začalo Popeleční středou postní období, půst si však mohou naordinovat všichni ti, kteří chtějí v nadcházejícím období nastartovat organismus jarní očistou.

PROČ VYDRŽET MASOVÝ PŮST?
Už jste někdy drželi masový půst? Pokud ne, teď je ta pravá chvíle. Tradiční křesťanský půst vychází na Popeleční středu, která letost vyšla na 26. února, a ukončí jej až Velikonoce v polovině dubna. Že si nedovedete představit, že byste byli tak dlouho bez masa? Zkuste to teď, třeba na kratší chvíli, vždyť i odborníci doporučují více nahrazovat příjem živočišných bílkovin těmi rostlinnými. Proč? Především proto, že vysoká míra příjmu živočišných produktů zatěžuje naše trávení.

POHOV PRO TRÁVENÍ 
Pravdou je, že rostlinné bílkoviny jsou neúplné, neobsahují všechny tělu potřebné aminokyseliny. To ale nevadí, pokud bude vaše strava dostatečně pestrá. Velkou výhodou je, že rostlinné bílkoviny jsou snáze stravitelné, a to především díky vláknině, která je v nich obsažená a podporuje zažívání. A co víc, kromě proteinu do sebe dostanete také množství rozmanitých vitaminů a minerálních látek. Přechod k rostlinným bílkovinám ocení hlavně sportovci, dietáři, alergici a ti, koho trápí intolerance na laktózu či lepek.

NEOMEZENÉ MOŽNOSTI
Ačkoliv se může zdát, že vám vyloučením živočišného proteinu nezbyde nic dobrého, nenechte se mýlit. Základem by měly být luštěniny, ty jsou totiž nejběžnějším a nejdostupnějším zdrojem bílkovin. Zařaďte do svého jídelníčku čočku, která obsahuje jejich významné množství, je nízkokalorická, obsahuje málo cukru a téměř žádný tuk. Nebo cizrnu, která zlepšuje trávení, stabilizuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje ochranu organismu před nemocemi. Výborně chutnají a tělu prospívají i fazole, brokolice, špenát, quinoa, chia semínka, žlutý hrách, sója, ořechy nebo třeba konopná semínka. Hladu se tak ani během půstu bát nemusíte. V dnešní době navíc existuje řada produktů, které vám půst usnadní. Třeba luštěninové těstoviny.

6 zásad bezpečného půstu

S půstem začínejte, jen pokud jste v dobré psychické kondici a pozitivně naladění. Je to výzva, ne trest.
2. Pijte dostatečně, hlavně vodu, neslazené zelené a bylinkové čaje. Můžete zařadit i kávu. Pití vody mírní pocit hladu.
3. Během půstu můžete pociťovat nevolnost nebo úbytek energie, to je běžné. Pokud se objeví křeče nebo silná nevolnost, okamžitě půst ukončete.
4. Pokud půst ukončujete, dejte tělu šanci postupně se adaptovat na normální stravu, jinak počítejte se zažívacími problémy.
5. Jestliže chcete držet delší půst, dělejte to s rozumem, konzultujte svůj jídelníček s odborníkem na výživu.
6. Delší půst konzultujte i s lékařem, zvláště pokud jste alergik nebo diabetik. Při diabetu se upravují dávky inzulinu apod.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.