Živnostníci, pozor! Špatná zpráva o vašich důchodech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Živnostníci, pozor! Špatná zpráva o vašich důchodech!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia)

Každý bude mít garantovanou základní penzi, nyní by to dělalo asi 10 500 korun. Takovou představu má ministryně práce Jana Maláčová (38, ČSSD). Nyní ji ale důchodová komise podpořila v tom, že živnostníci si na takový důchod budou muset spořit daleko víc než dnes. Přihodit budou muset měsíčně asi patnáct set korun.

Důchodová komise, která včera zasedala, je s ministryní zajedno v tom, že každý, kdo dosáhl důchodového věku a 35 let si platil pojištění, má nárok na zaručený důchod, který má činit třetinu průměrné mzdy (v dnešních podmínkách je to oněch 10,5 tisíce). Jenže...

Odvádějí minimum

Dvě třetiny živnostníků podle ministryně odvádí jen minimální zálohy na sociálním pojištění, které jsou letos přes 2,5 tisíce korun. „Kdyby po celý život odváděli jen to minimum, tak jejich důchod bude zhruba 8400 korun,“ řekla nedávno Aha! ministryně Maláčová. Komise včera projednávala varianty reformy, z nichž ale všechny s vyššími odvody živnostníků počítají. „V tuto chvíli jsme hovořili o variantě zvýšení vyměřovacího základu OSVČ pro odvody záloh pro sociální zabezpečení, tedy rozdílu mezi příjmy a výdaji, z 50 na 75 procent. Hovořili jsme i o tom, zda jde změnu zavést skokově, nebo zda by měla být nějakým způsobem rozfázovaná,“ uvedla šéfka komise Danuše Nerudová (41).

Tisíce navíc

Podle ní i Evropská komise vytýká Česku nízký vyměřovací základ na sociální odvody u živnostníků. Nerudová ale dodala, že shoda na tomto citlivém tématu zatím není. Maláčová by chtěla, aby živnostníci platili minimální částku podobnou jako zaměstnanci, tedy asi 4 tisíce korun. V Česku je nyní asi milion aktivních živnostníků, tedy osob samostatně výdělečně činných, kteří z toho ale vůbec nejsou nadšení. Poukazují na to, že nemají jiné výhody zaměstnanců, jako je třeba dovolená, zato od nich stát vyžaduje i další povinné odvody.

Bonus za potomka? Zapomeňte!

Důchodovou reformu chce ministryně předložit vládě už v létě; odkdy bude platit, záleží na mnoha okolnostech. Komise včera projednávala její takzvanou technickou variantu, která by měla nynější veřejný systém rozdělit na dva pilíře. Sociální, tedy garantovaný důchod, by se poskytoval z nultého pilíře a z prvního pilíře by pak plynula část penze podle zásluhovosti. Doba péče o dítě, kdy rodič nemá příjem, by se počítala z jeho předchozího výdělku, nebo z průměrné mzdy. S bonusy za potomka či za odpracované roky navíc se ale nepočítá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.