Umělecké dílo, které dokáže zničit i sýkorka: Kameny jsou na draka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Umělecké dílo, které dokáže zničit i sýkorka: Kameny jsou na draka

Ondřej Koudelka u jednoho ze svých děl k 30. výročí sametové revoluce.
Ondřej Koudelka u jednoho ze svých děl k 30. výročí sametové revoluce. (Foto ara)

Žádný cement, lepidlo či podpěra, přesto vše drží pohromadě, jakoby navzdory gravitaci. Jen se kolem uměleckých děl v okolí Žirovnice na Pelhřimovsku nesmí příliš dupat.

Před časem se v okolí města začaly objevovat skulptury postavené z kamenů svezených po sběru z polí. Nikomu nepřekážely, do krajiny dokonale zapadly. Udivovaly téměř magicky zvládnutým těžištěm. „Ty podivné sochy v okolí vyrůstaly a strašně se nám to líbilo. Jen jsme nevěděli, kdo je staví. Lidé je začali vyhledávat, jejich autor dělal našemu městu skvělou propagaci,“ vrací se do nedávné minulosti starosta města Milan Šmíd. Po čase svérázný umělec a balancer Ondřej Koudelka (44) musel s pravdou ven. Dnes už s taškou plnou šutrů občas zavítá i do místní školy. „Učím děti trpělivosti. Když jsem svůj první kámen stavěl na špičku, trvalo mně to třeba hodinu,“ vysvětluje umělec. Stavba takzvaně na tření vydrží někdy týden, měsíc a jindy pár vteřin. To když na ni náhodně dosedne třeba sýkorka. „Využívám na kamenu každého hrbolku, prohlubně,“ popisuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.