Trable psohlavce orinockého v ústecké zoo: Samička ztratila štíhlý pas | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Trable psohlavce orinockého v ústecké zoo: Samička ztratila štíhlý pas

Petruška byla značně nevrlá.
Petruška byla značně nevrlá. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Když útlá samička psohlavce orinockého ztratí štíhlý »pas«, je to problém. Nejde o krásu, ale může jít o život. A tak do těla Petrušky (13) v Zoo Ústí nad Labem musel pomocí rentgenu nahlédnout veterinář.

se Petrušce udělala boule u kloaky, do které u hadů směřuje rozmnožovací a vylučovací ústrojí. Zamířil s ní k veterináři. Už samotný odběr krve nebyl snadný. „U hada nejsou přístupné cévy zvenku. Musím napíchnout žílu, kterou nevidím. Jen vím, kudy vede,“ vysvět- lil Aha! veterinář Dušan Usvald.

Rozčilená hadí dáma se za zákrok nemilosrdně odměnila. Z pachové žlázy v ordinaci vypustila hlen nevábného odéru. „Je to způsob její obrany,“ vysvětlil veterinář. Pak Petrušku chovatel natáhl a přidržel pod rentgenem. Záhada se vyjasnila. „Porodila jedno mládě, další neoplodněná vejce ale z těla nevyšla,“ prozradil Usvald. Důvodem může být vyčerpání, změny v děloze nebo stáří. V nejbližších dnech jí vejce veterinář vyoperuje.

Rodí živá mláďata
Samice psohlavce orinockého rodí po sedmi – až osmiměsíční graviditě živá mláďata, dlouhá 40 až 60 cm. Pohlavně tito hadi dospívají kolem čtyř let. Samci mezi sebou bojují tak, že se navzájem koušou a škrtí. Střet může skončit i smrtí jednoho z nich.

Žijí ve větvích
V přírodě psohlavci tráví většinu času ve větvích stromů. Dorůstají délky až 2,5 metru. Živí se hlavně ptáky, v zajetí dostávají obvykle myšky, někdy kuřata.

Víte, že...
...domovinou psohlavců jsou tropické lesy Jižní Ameriky od Ekvádoru přes jižní Kolumbii, Venezuelu až po severní a západní Brazílii, Peru a Bolívii?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.