Nová metoda počítávání nakažených koronavirem: 254 úmrtí za jediný den! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nová metoda počítávání nakažených koronavirem: 254 úmrtí za jediný den!

Snímky ze Šanghaje vypadají kvůli epidemii nového koronaviru téměř apokalypticky (13.2.2020)
Snímky ze Šanghaje vypadají kvůli epidemii nového koronaviru téměř apokalypticky (13.2.2020) (Reuters)

Po pár dnech, kdy se situace lehce stabilizovala, najednou Čína ohlásila prudký nárůst úmrtí (254) a nových (15 152) případů nákazy koronavirem. Prakticky všechny případy pocházejí z Wu-chanu a sousední centrální provincie Chu- -pej, tedy epicentra zákeřné epidemie.

Co se stalo? Je řádění koronaviru s názvem Covid-19 na dalším vzestupu? Nebo jen Čína dosud systematicky krizi zametala pod koberec a nepřiznávala vše? Pravda je úplně jinde: Za dosud nejvyšší denní bilancí je fakt, že zdravotní komise v Chu-pej změnila metodu započítávání nakažených. Počínaje už zmíněnou středou začala komise do statistik zahrnovat i případy, které byly diagnostikovány novými klinickými metodami, a to počítačovou tomografií (CT). Dosud čínské orgány umožňovaly jen testy ribonukleové kyseliny (RNA), které trvají dlouho, a navíc je jich akutní nedostatek.


Podle dosavadního postupu by za středu počet nově nakažených činil 1508 případů, ke kterým komise ale připočítala dalších 13 332 případů označovaných jako klinické diagnózy. Úřady novou metodiku zdůvodnily tím, že to takto diagnostikovaným pacientům umožní přístup ke včasné léčbě. Zvrat v metodice nastal poté, co média informovala, že Čína do statistik zjevně nepočítá osoby, které jsou sice infikované, žádné příznaky nemoci se u nich ale neprojevily. Úterní bilance byla nejnižší za poslední dva týdny, ta středeční je naopak co do nárůstu rekordní.

Zemřela i Japonka
Na koronavirus už se umírá i po světě – po Filipínách ohlásilo první oběť nákazytaké Japonsko. Infekci podlehla žena ve věku přes 80 let, která žila v prefektuře Kanagawa, která sousedí s Tokiem. Japonsko eviduje nejvíce lidí nakažených mimo Čínu – celkem 247 případů, z nichž 218 bylo zaznamenáno na výletní lodi, jež v karanténě kotví u Yokohomy. Svět k Japonsku upírá pozornost i proto, že Tokio má v létě hostit olympijské hry. Pořadatelé s jejich konáním zatím počítají.

Jak se stát členem volební komise?

Je úmrtnost 1 % anebo 5x vyšší?
Přední expert Gabriel Leung z Hongkongu vyděsil svět předpovědí, že koronavirus může zasáhnout klidně 60 procent světové populace a přinést až 45 milionů obětí (deník Aha! informoval). Ve svých výpočtech přitom počítal s úmrtností pod jedno procento. Report, který zveřejnila jistá nemocnice přímo z epicentra nákazy Wu-chanu, ale vykazuje úmrtnost infikovaných osob daleko vyšší – 4,8 procenta, celá čtvrtina nakažených vyžaduje intenzivní péči!

Klaus: Ekonomika koronavirus pocítí. Česko ale nezasáhne nijak výrazně.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.