Nákaza v Česku: Konflikty v supermarketech! Nová opatření vlády - otázky a odpovědi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nákaza v Česku: Konflikty v supermarketech! Nová opatření vlády - otázky a odpovědi

V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020)
V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020) (Blesk:Robert Klejch)

Situace na bojiště se mění každou vteřinou. To teď stoprocentně platí i pro život v Česku. Vláda každý den přitvrzuje či zpřesňuje opatření, která mají zbrzdit šíření nákazy nebezpečným koronavirem. Jak se vyznat v těch nejnovějších, která byla oznámena ve čtvrtek pozdě večer? Pomůže vám v tom přehled Aha!.

KONTROLY OMEZENÉHO POHYBU

● Co se smí? Od 16. března 0.00 hodin do 24. března 6.00 hod. (zatím, předpokládá se prodloužení) platí v celé České republice omezení volného pohybu osob. Opustit bydliště je možné jen v přesně určených případech. Lze docházet do zaměstnání či podnikání, na nákup základních potřeb, léčiv a potřeb pro zvířata, k lékaři a na úřady či poštu k vyřízení nezbytných záležitostí. Zrovna tak je dovoleno dojít za rodinou a blízkými, pokud je to nutné, a podniknout individuální vycházky do přírody či do parků.

● Co je nyní nového? Již od včerejška má policie nařízeno sledovat, zda lidé omezení cest dodržují a zbytečně nevyrážejí na chalupy či jiný výlet. Jak přesně to má probíhat, ale nechtěl ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD) uvést. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) pak v průběhu včerejška lidi urgoval, ať na chaty a chalupy, pokud nemusí, nejezdí. „Pokud na chalupu musíte, setrvejte v jejím prostoru a minimalizujte kontakt s okolím. Je to důležité,“ napsal na Twitter.

● Co hrozí? Policisté jsou zatím v otázce víkendových cestovatelů v rozpacích. Nevědí, jak si poradit s výmluvami typu »musím nutně navštívit své blízké« nebo »musím na nákup«, a čekají na jasnější pravidla. V každém případě zatím nehrozí prý nic víc než domluva, ale pokud by se nařízení hromadně porušovalo, přitvrdili by. Policie nyní spoléhá spíš na tipy od starousedlíků, kteří se bojí, že jim »lufťáci« z města zavlečou nákazu.

● Co se může stát dál? Premiér Andrej Babiš (65, ANO) několikrát zdůraznil, že omezení volného pohybu se vztahuje i na chataření a chalupaření. Pokud ale lidé nebudou opatření respektovat, vláda je ochotna v krajním případě sáhnout i k úplnému zákazu vycházení.

NASTÁVAJÍCÍ OTCOVÉ

● Co se změnilo? Tatínci, kteří se v nejbližší době chystali doprovodit partnerku k porodu, mají smůlu. Vláda nyní zrušila výjimku, která jim umožňovala prožít narození potomka přímo na porodním sále. Návštěvy na lůžkových odděleních nemocnic a v domovech seniorů jsou zakázány už od 10. března. Budoucí otcové o výjimku přišli kvůli obavě zdravotníků ze zavlečení koronaviru do nemocnic.

OŠETŘOVNÉ PRO RODIČE

● Kdo ho nyní dostane? Ošetřovné, tedy zhruba šedesát procent mzdy, dostanou rodiče dětí do 13 let za celou dobu, kdy budou uzavřené školy. Zatím to bylo omezeno na 9 dní, u samoživitelů na 16 dní, a jen pro děti do 10 let. Návrh nového zákona by měla ve zrychleném režimu v úterý schválit Sněmovna. Stejnou podporu pro rodiče z řad živnostníků (OSVČ), kteří museli zůstat s dětmi doma, slíbilo ministerstvo průmyslu, a to ve výši 424 korun na den.

STÁT NAHRADÍ MZDU

● Koho se novinka týká? Stát se rozhodl uhradit 80 procent výdělku zaměstnanců obchodů, restaurací a dalších provozů, které se musely uzavřít. Zaměstnavatelům proplatí také výdaje na náhrady mezd a platů pracovníků v nařízené karanténě kvůli koronaviru. Mělo by to zabránit krachům firem a propouštění.

NÁKUPY VYHRAZENÉ SENIORŮM

● Kdy nyní smí do obchodu jen důchodci? Pouhý den platilo nařízení vlády, že lidé od 65 let mají vyhrazené hodiny v obchodech s potravinami a drogeriích stejně jako v lékárnách od 10 do 12 hodin. Po kritice seniorů, že obvykle do obchodů chodí dříve, jim vláda vyšla vstříc a hodiny posunula. Nyní je tato doba určená pro nejohroženější skupinu obyvatel od 7 do 9 hodin. Ale pozor: vymezené hodiny se už netýkají lékáren. Ty se ohradily, že nemohou kontrolovat věk klientů, a také že už zavedly omezení vstupu jen pro určitý počet osob.

● Co je také nového? Do obchodů mohou nově ve vymezených dvou hodinách pro seniory také držitelé průkazů pro osoby zdravotně postižené a zaměstnanci pečovatelských služeb.

● Jak se nařízení kontroluje? Ve velkých obchodech často při pochybnostech kontroluje věk lidí ochranka. Menší obchody většinou spoléhají na to, že odhadnou věk vizuálně, mohou si ale nechat předložit i doklad. Opatření neznamená, že v jiných hodinách důchodci do obchodů nesmí, ale v jejich vlastním zájmu jim to vláda nedoporučuje.

PENDLEŘI 

● Co se smí? Přes hranice se dostanou pendleři, tedy lidé, kteří dojíždějí do ciziny za prací, a to do okruhu sta kilometrů.

● Co je nového? Zatímco dosud jim stačilo jen potvrzení zaměstnavatele, od dneška musí knížku příhraničního pracovníka (k vytištění na webu mvcr.cz). Tam dá policie razítko při výjezdu a po příjezdu zpět, aby odlišila skutečné pendlery od hochštaplerů. Zpřísnění zavinili někteří lidé, kteří výjimky zneužívali a například se prokazovali falešným potvrzením.

O čem dál rozhodla vláda

■ LŮŽKA PRO NAKAŽENÉ koronavirem musí vyhradit všechny nemocnice a musí mít vyhrazený i personál. Původně byla vyčleněna jen Nemocnice na Homolce v Praze a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

■ BEZÚROČNÉ PŮJČKY PRO PODNIKATELE podpořila vláda dalšími deseti miliardami korun, celkem by tak na tyto úvěry mělo být k dispozici až 40 miliard.

Respirátory pro lékaře dorazily, dnes přiletí i roušky, jenže... Češi, radši na ně nečekejte!

Jako by svou přítomností mohla urychlit přílet, vládní delegace už od včerejšího dopoledne netrpělivě přešlapovala na letišti v Praze. Letoun se zásilkou 1,1 milionu respirátorů určených zdravotníkům přistál v půl jedenácté. Dnes by z Číny měly dorazit také nedostatkové roušky, které se měly dostat také k Čechům. Ti se ale nejspíš budou muset dál spoléhat na podomácku ušité ústenky...

A co bude dál?

Během dneška má z Číny dorazit další letoun se zhruba sedmi miliony roušek. »Klíčová«bude podle Hamáčka zásilka, kterou dopraví obří ukrajinský letoun Ruslan. Ten by měl dnes přistát v Pardubicích, na jeho palubě je přes 100 tun roušek, respirátorů a testů na koronavirus nového typu. ➤ Podle původních záměrů se měly jednorázové textilní roušky dostat ke všem. Jenže šéf krizového štábu Roman Prymula včera připustil, že ústenek nejspíš nebude dost. Apeloval na občany, aby používali textilní roušky. ➤ Přesto se prý stát bude snažit textilní roušky pro obyvatele získat. Podle vyjádření vlády mají mít na starost distribuci ústenek, tedy těch nejobyčejnějších roušek bez respirátorů, obce; stát také zvažuje využít pomoc České pošty, tedy doručovat je přímo do schránek.

Covid-19 aktuálně 833

NAKAŽENÝCH

Do uzávěrky tohoto vydání napočítali v Česku 833 potvrzených pacientů s onemocněním Covid-19. Za čtvrtek přibylo celkem 205 nakažených, což je zatím nejvyšší denní nárůst. Výsledek ale souvisí s větším počtem testů. Nejvíce nakažených je v Praze (241), následuje Středočeský (108) a Moravskoslezský (74) kraj. Naopak nejméně jich je na Liberecku (8).

ČTVRTÝ VYLÉČENÝ

Ke třem vyléčeným pacientům nakaženým koronavirem v Česku včera přibyla žena z Moravskoslezského kraje. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, ANO) věří, že ji v příštích dnech budou následovat další.

SKLÁRNA PROPOUŠTÍ

Nákaza se dramaticky dotkla také světoznámé sklárny Moser v Karlových Varech. Firma byla nucena propustit celkem 50 lidí. Dohromady se uzavřel provoz pece 1 a provoz huti. Ruční foukání skla totiž nesplňuje požadovanou úroveň hygieny.

VÝZKUM LÉKU I V PLZNI

Lék proti nemoci Covid- 19 hledají také počítače Západočeské univerzity v Plzni. V rámci celosvětového projektu Folding@Home se nyní zpracovává návrh klíčového proteinu, který by zabránil koronaviru uchytit se na plicních buňkách.

SOUD ŘEŠÍ STAV NOUZE N

ávrh na zrušení vyhlášení nouzového stavu bude řešit Městský soud v Praze. Podal ho jménem své manželky brněnský advokát David Zahumenský. Podle něj usnesení nesplnilo požadavky ústavního zákona. „Premiér nepostupuje od počátku podle pandemického plánu, lidé nejsou pravdivě informováni,“ uvedl právník.

UMRTVENÁ ZEMĚ?

Epidemiolog a šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula (56) řekl, že pokud lidé nebudou vládní opatření dodržovat a do dvou týdnů se nepodaří snížit nárůst nakažených, mohl by se v Česku vyhlásit úplný zákaz pohybu. „Doufám, že se k tomu nedostaneme. To je model, kdy už padá i výroba a nejezdí se do práce ani nejezdí MHD a lidé jsou doma s výjimkou toho, že si dojdou jednou za týden na nákup,“ řekl včera. Zároveň Prymula znovu odmítl myšlenku, že by Praha – po vzoru Litovle – šla do karantény. U hlavního města je to jednak těžko proveditelné, a také by to mělo »dramatický« dopad na ekonomiku.

POSLANCI V POLOVIČNÍ SÍLE

Úterní mimořádná schůze Sněmovny, na které se budou schvalovat vládní změny v ošetřovném, bude o poznání méně početná. Šéf dolní komory Parlamentu Radek Vondráček (46, ANO) očekává, že podle dohody s šéfy klubů na schůzi dorazí jen 102 z dvou set poslanců. Ti navíc z preventivních důvodů přijdou bez svých asistentů, a také rozprava k vládní předloze má být zkrácena. Stále platí, že veřejnost má momentálně přístup na schůze Sněmovny zakázaný.

PIRÁTI: KDY TO SKONČÍ?

Opoziční Pirátská strana vyzvala vládu, ať řekne, za jakých podmínek se současná omezující opatření zmírní, nebo naopak ještě víc rozšíří. „Nemusí to být dnes, ale byl bych rád, kdyby to v nejbližší době od vlády zaznělo. I ten pozitivní výhled, i to, když se situace nebude lepšit,“ řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš (40). Sám očekává, že nouzový stav vyhlášený původně na dobu 30 dní, se bude muset prodloužit.

PRO POCHVALU DO LÁN?

Na jednání s prezidentem Milošem Zemanem (75) v Lánech včera zamířil premiér Andrej Babiš (65). Hlava státu přísná vládní opatření podporuje, ve svém projevu, který ve čtvrtek odvysílala TV Prima, Zeman občanům popřál dostatek odvahy. A opozici vzkázal, „aby podporovala opatření vlády, a pokud toho není schopna, tak aby alespoň po dobu karantény mlčela“.

Třeťáci sbírají nerosty

Místo sezení u počítače alou ven sbírat kameny! I takové úkoly nyní školáci dostávají. Už více jak týden jsou kvůli zavřeným školám doma a práci jim učitelé nejčastěji posílají přes počítač. Jenže neustálé zíraní do obrazovky pro děti není dobré. „Úkoly mají tedy hlavně v pracovních sešitech,“ vysvětlila učitelka třeťáků jedné z brněnských základek. A protože zrovna probírají nerosty, poslala své svěřence do přírody, aby nasbírali kameny. „Budeme je společně poznávat,“ naplánovala zpestření domácího studia. Děti ale musí dbát na to, že venku mají mít nasazenou roušku.

Rande za hranice vyjde na tisíce: Slečna byla nebezpečná!

Na tajné rande do rakouské obce se vydala mladá žena (24) poblíž hraničního přechodu v Českých Velenicích. Při jejím ilegálním návratu mimo přechod ji přistihli vojáci a přivolali policii. Za ilegální výlet jí hrozí tučná pokuta. „Žena přivolaným policistům řekla, že byla u přítele. Riziko onemocnění nedomyslela a lékař jí nařídil karanténu. Tu ale nedodržela, policisté ji přistihli po půlnoci při jízdě ve vozidle,“ řekla policistka Lenka Krausová. Slečnu ze zamilovanosti zřejmě probere správní řízení. Hrozí jí totiž pokuta až 20 tisíc korun.

Pražští záchranáři kvůli koronaviru čelí těžké zkoušce: 13 nakažených, 79 hasičů v karanténě!

Za dva dny více než dvojnásobek nakažených! Od středy vzrostl počet nakažených hasičů v Praze o šest, onemocnělo jich už 13. Dalších 79 hasičů je v karanténě a třicítka čeká na výsledky testů. Otestováno jich bylo už 105. Pro asi 850 příslušníků sboru v Praze je to citelný zásah. „Čelíme asi nejtěžší zkoušce v historii sboru. Pro nás to znamená významným způsobem zasáhnout do našeho fungování, zejména do služeb, které máme,“ řekl ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

Omezili styk Už byl proto snížen počet hasičů v jedné směně, místo 180 jich teď v Praze drží hlídku 121, dalších 60 kolegů mají připraveno v záloze. „Zároveň jsme omezili styk mezi našimi stanicemi na nezbytně nutné minimum,“ doplnil Hlinovský. Čištění a dezinfekce Stanice v Krči také musela být celá uzavřena a vydezinfikována, v provozu by měla být znovu od dnešního rána. Čištěny a dekontaminovány jsou také vozy. Odděleno je operační středisko. Nyní vedení hasičů jedná s magistrátem o způsobu dezinfekce střediska, aby neomezila jeho fungování.

Hádky a zmatky mezi regály!

Už ne 10.00 až 12.00, ale od včerejška 7.00 až 9.00! Vláda posunula čas vyhrazený pro nákupy seniorů nad 65 let v obchodech s potravinami o tři hodiny dřív. A výsledek? Dohady, nedorozumění a konflikty.

Chaos a zmatek!

Tak dopadlo včera ranní nakupování důchodců ve vyhrazené době od sedmi do devíti ráno v Brně. V tu dobu jich do supermarketu ve čtvrti Lesná přišlo málo, přihrnuli se ve velkém, ale až na desátou. „Nemám o tom ani tušení, Nikdo mi to neřekl,“ rozčilovala se důchodkyně Anežka Vodná (72). Tlačenice u kasy Senioři se tak uvnitř obchodu proplétali mezi »mladšími ročníky«, a i když nakupování odsýpalo hladce, u pokladen vznikala tlačenice.

„Je to prostě chaos. Teď se mě jedna stará paní ptala, jestli to nařízení platí pro celou republiku,“ mávla naštvaně rukou jedna z pokladních. Dělníky vyhnali Hádky nebraly konce ani jinde v Česku. „Vyhnali nás, protože vláda stanovila nový čas pro důchodce,“ kroutilo hlavou třicet řemeslníků v Jihlavě.

Krátce po sedmé hodině si chtěli koupit svačinu před nástupem do práce. „Máme otevřeno od 6.30, většina dělníků si ještě stačila nakoupit,“ uvedl zástupce šéfa prodejny Martin Matoušek.

ZRUŠÍ SLEVOVÉ AKCE?!

Předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (56) navrhne vládě, aby zrušila slevové akce v obchodech. Podle něj to způsobuje komplikace kvůli shromažďování osob. „Rozvoz letáků je navíc potenciálním zdrojem šíření koronaviru,“ uvedl.

Aspoň nás nikdo nepoprská

Parkoviště před hypermarketem U Rondelu v Plzni bylo včera ráno plné z jedné čtvrtiny a většina nákupních košíků stála na svém místě. Senioři vycházející z obchodu tlačili před sebou plné košíky. „Je to dobrý. Dobře jsem nakoupil. Uvnitř je minimum lidí, výrazně méně než jindy, když nebyl ten vir,“ řekl Václav Straka (75). „Mně se to líbí. Je tam málo lidí, takže člověk nemá takový strach, že ho někdo poprská,“ uvedl Karel Anetta (76). Důchodců bylo včera v obchodě oproti čtvrtku mnohem méně.

Dávali důchodcům přednost

Na změnu prodejní doby vyhrazené vládou pro důchodce senioři ve Strakonicích zareagovali pružně. Od 7.00 do 9.00 nakupovali v malých prodejnách potravin i marketech zavedený čas si pochvalovali. Většinou si odnášeli pomeranče, citrony, mléčné výrobky a pečivo. Před devátou hodinou už postávali před obchody mladší zákazníci a spořádaně čekali, až si senioři nakoupí.

Stejně jsme vzhůru

Dvouhodinové vyhrazení obchodů s potravinami pro »starší ročníky« většina seniorů vítá. „Nemusíme se bát, že zaspíme. V našem věku už jsme vzhůru od rána. A nejen to. Stačíme nakoupit, dojít domů a ještě uvařit oběd,“ pochvalují si dříve narození.

OBČAS DOŠLO K NÁSILÍ

NAPADLA PRODAVAČKU

Nakupování seniorů není však v těchto dnech jen idylka. Drsný konflikt se odehrál ve čtvrtek v prodejně potravin v Blučině na Brněnsku. Pokladní upozornila ženu 38), že může vejít dovnitř jen s ochrannou rouškou. Zákaznice ji zasypala sprostými nadávkami, shodila na zem pokladnu a prodavačce sebrala brýle. Policisté zjistili, že na útočnici je vydaný zatykač. Skončila v cele a poté ve vazbě. Za předchozí prohřešky a čerstvou krádež jí díky nouzovému stavu hrozí až 8 let vězení.

ZMLÁTILI SENIORA

V nemocnici skončil muž (67) poté, co ho napadla ochranka obchodu s potravinami v Semilech v Libereckém kraji. „Zbili mě do bezvědomí a zlomili žebra. Nejspíš proto, že se domnívali, že mně není 65 let. Je mně 67, občanku jsem jim během mlácení ukázal a příliš to nepomohlo, roušku jsem měl na obličeji,“ napsal muž MF Dnes. Lidé na internetu upozorňují na to, že k šarvátce mohlo dojít poté, co senior zaútočil na prodavačku. Případ řeší policie.

Itálie je obrazem koronavirové zkázy: Nestíhají lékaři ani krematoria, zdravotní sestry se hroutí...

Unavení lékaři, řadu z nich už nakažených, nestíhající márnice, mrtvé už nikdo nepočítá. Itálie je kvůli pandemii koronaviru na kolenou. Situace na Apeninském poloostrově je nejhorší v celé Evropě. Celkově tam počet zesnulých překonal tragickou bilanci v Číně.

„Nejtěžší pro mne není vidět umírat tolik pacientů, protože lékaři jsou na smrt zvyklí, ale dívat se, jak lidé umírají osamocení,“ uvedl doktor Romano Paolucci z Cremony, který kvůli epidemii koronaviru vrátil do práce z důchodu. „Jsme na konci svých sil. Přijímáme obrovské množství lidí. Kapacita je plná. Docházejí nám zásoby a hlavně zaměstnanci, protože právě ti teď začínají být nemocní,“ popisuje stav ve své nemocnici lékařský veterán a jeho kolega, dr. Lorenzo Grazioli, dodává: „Za celý svůj život jsem nepocítil takový stres. Je nás tady 100 anesteziologů, děláme, co můžeme, ale asi to nebude dost.“

Drsná čísla

V Itálii celkem zemřelo už 4032, případů nákazy úřady registrují 47 021.

Armáda rozváží těla po krematoriích...

V Bergamu již krematorium nestačí zpopelňovat těla obětí. Počet mrtvých je v lombardském městě tak vysoký, že rakve s těly musely být ke zpopelnění přepraveny armádou do okolních měst. Celkově počet italských obětí pandemie překonal Čínu. Vojenský mluvčí potvrdil, že armáda vyslala 15 nákladních vozů a 50 vojáků, aby převezli mrtvá těla do sousedních provincií. „Krematorium pracuje dnem i nocí a spaluje 24 hodin denně, což je téměř dvojnásobek obvyklého maxima – a přesto nedokáže držet krok s přibývajícím počtem obětí. Márnice jsou přeplněné a z místních kostelů už byly odstraněny lavice, aby byl prostor na další rakve, ale s každým dnem přivážejí další,“ hrozí se Giacomo Angeloni pověřený správou hřbitovů v Bergamu.

UŽ DRUHÝ NAKAŽENÝ PES

Hongkong zkoumá již druhý případ psa nakaženého koronavirem! Tentokrát skončil v karanténě dvouletý německý ovčák a jeho majitelka, která má onemocnění Covid-19. Přítomnost koronaviru se následně prokázala i u zvířete. První případ nakaženého psa se objevil v únoru. Testy u něj potvrdily slabou přítomnost viru, další byly negativní. Dva dny po propuštění z karantény zvíře (†17) uhynulo.

ZÁKAZ VENKOVNÍCH AKTIVIT

Italská vláda zvažuje, že kvůli stále se zvyšujícímu počtu nakažených, zpřísní dosavadní karanténní opatření. Šéfové regionů apelují zejména na to, aby se nově zakázaly všechny venkovní rekreační a sportovní aktivity. Podle čtvrteční bilance se v zemi dosud nakazilo přes 41 tisíc lidí, více než 3400 z nich zemřelo.

DO BOJE SE PUSTIL I GOOGLE

Do boje s novým typem koronaviru se zapojil i internetový gigant Google. V novém Doodlu – tedy obrázku či animaci na hlavní straně – upozorňuje na to, jak si správně mýt ruce. A připomíná přitom budapešťského rodáka Ignáce Semmelweise, lékaře, který v 19. století svým důrazem na hygienu v medicíně výrazně přispěl k vymýcení smrtelné horečky omladnic u rodiček.

V POLSKU ZEMŘELA MAMINKA (†27) PO PORODU! 

Ta nejsmutnější zpráva z epidemie v Polsku! Mladá žena (†27) nakažená koronavirem včera zemřela v nemocnici v Lańcutu na jihovýchodě země. Po sobě zanechala malé miminko. Svého potomka porodila teprve před několika dny. Příčinou smrti byla podle polských médií sepse po porodu, která pravděpodobně přispěla k těžkému průběhu nemoci. Ministerstvo zdravotnictví zdůraznilo, že by se proto zesnulá žena neměla řadit k pěti obětem, které v Polsku podlehly koronaviru. Nemocí Covid-19 se žena údajně nakazila od své matky, která se vrátila z Itálie.

NA BŘIŠE KVŮLI OKYSLIČENÍ

Z Itálie se šíří další a další videa, z nichž mrazí. Zachycují totiž utrpení lidí, kteří bojují s koronavirem a na jednotkách intenzivní péče jsou odkázáni na přístroje. Mnozí z nich leží na břiše, aby tak lépe docházelo k okysličování organismu. „Je to naše nejtemnější hodina, ale my to zvládneme,“ parafrázoval už před pár dny italský premiér Giuseppe Conte známý citát Winstona Churchilla z 2. světové války.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.