Přibývá nakažených koronavirem: Druhá pandemie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Přibývá nakažených koronavirem: Druhá pandemie?

Koronavirová kontrola na česko-slovenských hranicích
Koronavirová kontrola na česko-slovenských hranicích (Reuters)

Čísla opět děsí občany, vyznívají dramaticky, ale o druhou vlnu epidemie nejde! V tom se shodne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch i epidemiolog Roman Prymula. Karvinsko totiž hlásí rapidní nárůst nakažených Covid-19. V sobotu to bylo v celé republice 260 nakažených a jen v Karviné 122 nových případů.

Je to nejvyšší nárůst od 8. dubna. Čísla vystřelila hlavně po rozsáhlém testování v těžební firmě OKD. „Není to druhá vlna z našeho pohledu. Provádíme poměrně masivní testování v tom nejpostiženějším regionu, což je Karvinsko, a to stále tak trvá,“ řekl Vojtěch na Primě. „Tam jsou hlavně ty záchyty, které tvoří nárůst.“ „Ano, co dělá ten nárůst, je skutečně v této chvíli Moravskoslezský kraj a my musíme zabránit tomu, aby to šlo dál,“ řekl Prymula v Otázkách Václava Moravce. Upozornil, že i přes větší denní přírůstky počtu nemocných setrvale klesá počet hospitalizovaných s Covid-19, což znamená, že nemoc neproniká do rizikových skupin. Není to tedy ani otázka plošného růstu v rámci republiky.

Ve středu už nemusíme mít roušky: Až na výjimky!

Od 1. července už v rámci dalšího rozvolňování padne plošná povinnost nosit roušku ve všech vnitřních a venkovních prostorách. Lokality, kde právě bují nové případy koronaviru, si ale na rozvolnění pravidla ještě počkají. „Nebude se to týkat Karvinska,“ upřesnil Adam Vojtěch. Češi začali roušky povinně nosit přibližně v půlce března, kdy zákaz vycházení bez zakrytého nosu a úst vyhlásila vláda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.