Koronavirus v Česku: Obchody vytáhly rolety... a další aktuality! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Koronavirus v Česku: Obchody vytáhly rolety... a další aktuality!

Nákupy v době boje s koronavirem v Česku (18. 4. 2020)
Nákupy v době boje s koronavirem v Česku (18. 4. 2020) (Blesk:Tonda Tran)

Útokem vzali lidé opět otevřené zlatnictví v centru Plzně. Ještě před jeho otevřením už stáli ráno venku na chodníku. Přes měsíc měli v opravě své šperky a chtěli si je teď konečně vyzvednout. Jiní zase přinesli nové k opravě.

Jedním ze zákazníků, který přišel v pondělí dopoledne do zlatnictví, byl i Pavel Brázda (21). „Přinesl jsem zlatý prstýnek své přítelkyně. Před dvěma týdny jí praskl. Má ho moc ráda, a tak z toho byla celá nesvá, že si ho nemohla nechat dát opravit. Teď, když je to zase možné, hned jsem tedy vyrazil do zlatnictví,“ řekl. Než zlatník Jan Fischer (41) otevřel, měl o víkendu plné ruce práce. Musel vše vydezinfikovat, uklidit, připravit nové zboží a přichystat zakázky na vydání. „Lidé se už načekali dost, takže teď jim chceme nabídnout opravy na počkání. Pokud něco potřebují akutně, tak abychom jim vyšli vstříc,“ řekl Fischer.

Kdo dostane dál zelenou?

OD 27. DUBNA

Obchody do 200 m², pokud nejsou v obchodních centrech.

OD 11. KVĚTNA

Provozovny do 1000 m², pokud nejsou v obchodních centrech, autoškoly, posilovny bez šaten.

OD 25. KVĚTNA

Zahrádky restaurací, kadeřnictví a podobné služby, muzea, galerie a výběhy zoologických zahrad.

OD 8. ČERVNA

Nákupní centra, provozovny nad 1000 m², restaurace, hotely, taxislužby, tetovací salony, divadla, hrady a zámky, akce do 50 osob.

Opět otevřely i úřady: Bojím se o bydlení, nikdo mi nepomohl!

K běžnému provozu se vrátily také úřady, ale za přísných hygienických podmínek. Jinde mohli svůj problém probrat jen ti, kteří se předem objednali. „Ten koronavirus nám byl čert dlužen,“ řekla Aha! paní Irena D. (61). Kvůli jednání musela oběhnout celou městskou část, všechna čtyři pracoviště radnice Prahy 7, než se trefila. „Pořád se chlubí tím, jak pomáhají, ale nepomohli. Řeším tu komplikace s bydlením a bojím se, že o něj ve svém věku přijdu. Měli by se stydět! Nefungovali před nákazou, nefungují ani teď,“ uzavřela.

V Českém Krumlově na objednání

Desítky lidí dorazily včera i na městský úřad v Českém Krumlově. Předem se musejí objednat, pomocí e-mailu, telefonu, poštou či přes podatelnu, někteří z nich to ale nevěděli. Přetížená byla podle mluvčí radnice Petry Nestávalové telefonní ústředna. V úředních hodinách je volně přístupná pouze podatelna, v ostatních prostorách se lidé nemohou volně pohybovat, musí počkat na doprovod úředníků.

FARMÁŘSKÁ TRŽIŠTĚ JEDOU

V provozu jsou opět i farmářské trhy. Prodejci na řadě míst Česka nabízeli převážně sazenice zeleniny a květiny, někde už i zeleninu, ovoce a pečivo. Musí však dodržovat hygienická opatření – mezi stánky musí být nejméně dva metry. Návštěvníci musí mít k dispozici dezinfekci a netvořit fronty. Zakázány jsou ochutnávky.

Petra Richterová (41) z psího salonu tvrdí: Zavřeno jsme měli zbytečně!

Zelenou od vlády dostaly i psí salony, otevřely hned včera ráno. Zákazníci se naštěstí hrnou, majitelé ztráty počítají na desetitisíce korun. „Zavřeno jsme měli zbytečně. U nás nákaza téměř nehrozí, psa převezmeme venku a po proceduře venku zase vrátíme. V supermarketu je riziko nesrovnatelně větší,“ míní Petra Richterová (41), majitelka pražského salonu Champion. Za dobu, kdy musela mít zavřeno, spočítala ztrátu na více než 40 tisíc korun bez odečtení nákladů. „V nich naštěstí neřeším pronájem prostor, ty mám vlastní,“ řekla a dodala, že si nedokáže představit platit ještě nájem. Od chvíle, kdy vláda upřesnila, že otevření se týká i psích salonů, nestíhá prý zvedat telefony. „Volají desítky lidí denně, to už je pomalu na sekretářku. Plné termíny mám do poloviny května, a to budu muset za den zvládnout průměrně sedm až osm psů včetně náročných úprav královských pudlů. Ale hlavně že už se vše vrací k normálu,“ dodala.

PRODLUŽME NOUZOVÝ STAV! Jinak budou problémy

Nouzový stav bude potřeba znovu prodloužit. Včera to zopakoval ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (41, ČSSD). Pokud se tak nestane, nebude podle něj možné kontrolovat hranice a centrálně rychle nakupovat ochranné pomůcky! Stav nouze platí v Česku jen do konce měsíce a podle Hamáčka premiér Andrej Babiš (65, ANO) nyní sbírá názory, zda je nutné ho prodloužit. Stanovisko má dát i krizový štáb. „My jsme tu debatu neukončili, chceme se k ní vrátit na plénu celého Ústředního krizového štábu a chceme dát vládě jasné doporučení,“ řekl včera vicepremiér. Štáb by o tom měl jednat ve středu. „Pokud by nouzový stav prodloužen nebyl, tak bychom se vrátili do standardního režimu, což znamená, že by skončilo centrální nakupování a zásobování, každý by se musel starat o to svoje,“ upřesnil Hamáček. Podle něj by to přineslo i řadu dalších komplikací. Stát by pak třeba nemohl rozhodnout o zákazu vstupu pro cizince či nakupovat ochranné pomůcky bez výběrového řízení. Rezort vnitra má zajištěné dodávky těchto prostředků do začátku května. Zatím však velkou část dováží z Číny, po kritice ale začíná zapojovat i české firmy. „Jsme připraveni do konce dubna zadat českým firmám rámcově dodávky ochranných prostředků do sto milionů korun,“ dodal ministr. Stav nouze platí v Česku od 12. března. Vláda ho může vyhlásit nejvýše na měsíc, a tak na začátku dubna požádala Sněmovnu o prodloužení. Opozice ale prosadila prodloužení pouze do 30. dubna.

Po příjezdu ze zahraničí karanténa? ZMĚNÍ TO!

Rozvolnění některých opatření na státních hranicích navrhl včera Ústřední krizový štáb. Vláda by podle štábu měla umožnit, aby přeshraniční pracovníci a lidé cestující do Česka za obchodními aktivitami na méně než tři dny nemuseli po příjezdu do země na dva týdny do karantény, pokud se prokážou negativním testem na Covid-19. Podle Hamáčka by změna mohla nastat už od pondělí 27. dubna. „Klíčový prvek pro možnost překročení státní hranice v odůvodněných případech bude schopnost prokázat negativní test,“ uvedl ministr vnitra. Test by podle něj neměl být starší než tři dny, pravidelní pendleři by podstupovali testování jednou za deset dní.

Vláda kývla na prodloužení pomoci pro živnostníky: Pětistovka denně až do června

Živnostníci a další drobní podnikatelé mohou počítat se státní pomocí i po konci tohoto měsíce. Vláda schválila, že jim pětistovka na den bude náležet až do 8. června, kdy mají otevřít poslední obchody a služby, které měly stopku kvůli koronavirové epidemii.

Stát nyní vyplácí v programu Pětadvacítka osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), které byly opatřeními kvůli koronaviru postiženy, bonus 25 tisíc korun. Je to kompenzace za období od 12. března do 30. dubna. Některé provozovny a prodejny však budou muset zůstat zavřené déle. Proto nyní kabinet kývl na prodloužení pomoci. V plné výši tedy bude možné nově žádat o maximální podporu 19 500 korun. V novele je ale zahrnuta i možnost dalšího prodloužení pomoci, a to nejdéle do 31. srpna. Toto třetí období by s ohledem na některá trvající omezení už mohla schválit jen vláda svým nařízením a nemusel by se kvůli tomu schvalovat zákon.

Bonus i pro eseróčka

Podmínky programu Pětadvacítka se podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (56, za ANO) nemění, ale podnikatelé budou muset předložit nové čestné prohlášení. Žádat je nyní možné do 29. června. Návrh zákona bude ještě projednávat Parlament, který jej pošle k podpisu prezidentovi. Stejná pomoc, tedy 500 korun na každý den od 12. března, by se měla dostat i malým společnostem s ručením omezeným bez zaměstnanců. Uvedl to místopředseda vlády Karel Havlíček (50, za ANO). Tento návrh má kabinet projednat zítra.

Víc za státní pojištěnce

Za státní pojištěnce, což jsou třeba děti, studenti, důchodci, nezaměstnaní či vězni, bude stát od června platit pojišťovnám o 500 korun měsíčně víc. Od ledna 2021 se pak částka zvýší ještě o 200 korun. Má to řešit situaci ve zdravotnictví, které se potýká s epidemií. Nyní dělají odvody 1067 korun. Státní kasu to letos zatíží dalšími 20 miliardami a příští rok má nárůst činit 50 miliard. Může to být ale i víc vzhledem k očekávané vyšší nezaměstnanosti. Nyní je státních pojištěnců asi 5,9 milionu.

Schodek 300 miliard

Z původně plánovaného schodku státního rozpočtu 40 miliard může ten skutečný činit až 300 miliard. Zvýšení deficitu z nyní Sněmovnou odsouhlasených 200 miliard schválila vláda kvůli očekávaným výdajům s řešením ekonomické krize kvůli koronaviru. Nechce totiž škrtat například plánované zvyšování důchodů či platů učitelů. Nejvyšší deficit, a to 192 miliard korun, měl doposud rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize.

Záruka za úvěry

Kabinet posvětil i státní záruku pro malé a střední firmy ve výši 150 mld. Kč, která by jim měla zajistit provozní úvěry u bank až 600 mld. Kč. Musí to schválit Sněmovna.

Zeman podepisoval

Balík »koronavirových« zákonů podepsal včera prezident Miloš Zeman (75). Co všechno stvrdil? • Cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna a vydávat místo nich poukazy. • Změna pravidel insolvencí a exekucí: podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset bez zbytečného odkladu podat insolvenční návrh a do konce června budou pozastaveny až na výjimky exekuce movitých věcí i nemovitostí. • Lidé i firmy budou moci v souvislosti s epidemií koronaviru přerušit buď na tři, nebo na šest měsíců splácení úvěrů a hypoték. • Termín pro přijímací zkoušky na vysoké školy bude nejdříve 15 dnů po znovuotevření škol nebo mohou být uskutečněny dálkově po internetu. *Česká národní banka bude mít rozšířené možnosti podnikání.

Zemědělci emědělci zatím krizi zvládají... Problémy mohou mít se sklizní

Přes řadu komplikací zemědělci a farmáři nouzový stav zatím zvládají. Alespoň si to myslí ministr zemědělství Miroslav Toman (60, za ČSSD). Lidé by ale zemědělcům měli vyjádřit podporu tím, že budou nakupovat jejich výrobky. Od včerejška je také možné zase nakupovat potraviny i na farmářských trzích. „Chtěl bych proto všechny vyzvat, aby při nákupu v obchodech dávali přednost tuzemským potravinám nebo podpořili svého lokálního zemědělce nákupem přímo u něj na farmě,“ řekl Toman. Podle něj zemědělci jarní práce zvládají a sezonní zahraniční pracovníky prý nahradili tuzemští brigádníci nebo lidé z automobilového průmyslu. Problémy s pracovní silou ale podle ministra mohou nastat při sklizni.

Martin (30) s Terezou (25) z Markvartovic: Vezmeme se omezením navzdory

Svůj pětiletý vztah zpečetí už tuto sobotu Martin Kaplan (30) s Terezou Kolářovou (25) z Markvartovic na Opavsku. Přesně podle omezeného režimu, který od včerejška umožnila spolu s dalším rozvolněním bezpečnostních opatření vláda. Přesto obřad uvidí desítky lidí.

Své »ano« si snoubenci řeknou na Slezskoostravské radnici. „I přes zákaz svateb jsme počítali s původně plánovaným termínem, ale obavy, že to nevyjde, byly,“ vylíčil Martin. „No já jsem se doslova hroutila,“ doplnila ho Tereza. Měli vytištěné pozvánky i vyrobené prstýnky s vyrytým datem. „Už jsme nechtěli nic odkládat. Když pak svatby opět povolili, přišla úleva. Ale naštvali jsme hodně blízkých a kamarádů,“ ví Martin. Na svatbu měli pozvaných 38 lidí. Pár ale našel řešení. „Můj nevlastní táta, jediný chlap, který mě může dovést k oltáři, bude mít další důležité úkoly: pouštět hudbu, hudebníky jsme museli odříct, a svatbu točit. Přenos chceme vysílat živě přes Facebook!“ vysvětila Tereza.

Deset je maximum

Vládní omezení říká, že svatby se smějí konat s počtem účastníků do 10 lidí, a to včetně obvyklých účastníků obřadů, tedy snoubenců, dvou svědků, matrikářky a oddávajícího. „V našem případě povolený počet uzavřou obě maminky, fotografka a můj nevlastní otec,“ doplnila Tereza Kolářová.

Covid-19 aktuálně

ČESKO: 6838 NEMOCNÝCH, 194 MRTVÝCH A 1559 VYLÉČENÝCH

V době uzávěrky Aha! bylo potvrzeno, že v Česku onemocnělo koronavirem 6838 lidí. Nejvíce případů hlásí Praha, Moravskoslezský a Středočeský kraj. V souvislosti s nákazou Covid-19 zemřelo 194 lidí. Vyléčených pacientů je 1559.

PŘES DVA TISÍCE PŘESTUPKŮ

Na zakrytá ústa a nos a zákaz shlukování opět o slunečném víkendu zapomínal nespočet Pražanů. Strážníci za oba dny řešili celkem 2427 prohřešků. „Většinu z nich domluvou, ve 44 případech ale museli přestupek oznámit správnímu orgánu,“ uvedla jejich mluvčí Irena Seifertová. Oznámení se týkala většinou mladých lidí popíjejících v parcích bez roušky a také bezdomovců.

ZOO: CHCEME UŽ OTEVŘÍT

Velké ztráty kvůli koronaviru hlásí zoologické zahrady. Jedenáct z nich přišlo během března a dubna o zhruba 100 milionů korun. Žádají proto vládu o dřívější otevření venkovních areálů. Podle zřizovatelů zahrad by si o otevření areálu měl za příslušných bezpečnostních otevření rozhodnout každý sám. Náklady na provoz nemohou snížit, zaměstnanci se musí o zvířata starat nepřetržitě.

VYLIJÍ PIVO

Kvůli uzavřeným restauracím pivovary neprodaly pivo z distribučních center. Kazí se i v tancích přímo v hospodách. Rozdat ho, dokud je v pořádku, nelze. Jde o alkohol. Ministerstvo financí proto navrhlo, aby pivovary mohly žádat za vylité pivo vrácení spotřební daně. Poslat zlatavý mok do odpadu ale také nejde, musí se ekologicky zlikvidovat. S tím se pojí další náklady.

PRŮMĚRNÝ DLUH LONI KLESL

Podle analýzy společnosti KRUK loni klesl průměrný dluh Čechů o 500 korun na 28 tisíc. Jak se bude zadluženost s ohledem na epidemii koronaviru vyvíjet, zatím není jasné. „Jisté je, že řadě lidí, především živnostníkům, se snížil nebo zcela vypadl pravidelný příjem, což některým z nich může způsobit přinejmenším krátkodobé finanční problémy,“ sdělila ředitelka KRUK Jaroslava Palendalová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.