Rádce Aha! Domácí triky na čištění šperků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rádce Aha! Domácí triky na čištění šperků

Ilustrační foto - etsy.com, 4 582 Kč
Ilustrační foto - etsy.com, 4 582 Kč (archiv firem)

Náušnice po babičce, zásnubní prsten nebo řetízek k narození potomka – většina žen běžně nosí šperky, které pro ně mají zvláštní význam. Aby neztratily svůj třpyt a lesk ani po letech nošení, je třeba se o ně starat.

Největší chyby

Většina lidí, kteří šperky nosí, dělá v péči o ně řadu zásadních chyb:

◆ nesundávají si je při sportu či koupání v bazénu

◆ neukládají je na tmavé místo (měly by být na tmavém a suchém místě ve šperkovnici nebo v sáčku z mikrovlákna)

◆ šperky přijdou do kontaktu s parfémy nebo tělovými krémy

◆ vystavují je mechanickému poškození – například když je na jedné ruce víc náramků, mohou se o sebe třít a vzájemně se ničit nebo se mohou škrábat při práci na počítači o desku stolu

Nejchoulostivější jsou pozlacené

„Povrchová úprava je často velmi tenká. Taková vrstva je pak náchylná k poškození při nesprávném zacházení. Povrchová úprava čím dál víc matní a bledne, až prostoupí základní kov nebo nižší vrstvy povrchové úpravy,“ vysvětluje Martin Stibor ze serveru Koralky.cz.

Správná péče

◆ Obvykle se šperky čistí ultrazvukem, proto je musíme jednou začas přinést do klenotnictví.

◆ Pro domácí čištění existuje speciální čisticí kosmetika, která obsahuje i leštidla.

◆ Stříbrné šperky při běžném nošení oxidují, což způsobuje jejich začernání. Pro čištění stříbrných šperků je ideální čisticí roztok nebo utěrky určené na čištění stříbra.

◆ I zlaté šperky běžným nošením ztrácejí lesk, mohou se jemně poškrábat nebo se na nich usazují nečistoty. Existují čisticí roztoky, které dokážou jemné škrábance vyplnit.

◆ Velmi choulostivé jsou náhrdelníky, prsteny nebo náramky s minerály a perlami. Tyto přírodní materiály jsou mnohem křehčí než kovy, je proto potřeba s nimi zacházet opatrně.

◆ Šperky s diamantem si rozhodně neberte do vany. Pokud je čistíte, je důležité čistit spodní část prstenu pod lůžkem a vnitřek, který se nejvíce dotýká kůže, a je tak nejvíce vystaven oxidaci.

Domácí triky

Stříbro vyčistí jemný popel (nejlépe prosetý, aby nedošlo k poškrábání), který dáte na vlhký hadřík a pak jemně otíráte. Pomáhá také zubní pasta nebo roztok vody a prášku do pečiva.

◆ Zlato dokáže vyčistit saponát, na nazelenalé skvrny pomáhá třeba citronová šťáva, ale pokud jsou masivnější, zamiřte raději do klenotnictví.

Přečtěte si
Lubica258
14. 1. 2021 • 07:05

Já nosím zlaté šperky a nepřijde mi, že by byly nějaké zašlé, a to je nijak nečistím. Je teda pravda, že je hodně střídám a ty, které nemám na sobě, tak mám uložené ve šperkovnici, tak možná proto vypadají pořád tak dobře . Nedávno jsem si koupila krásný prsten z www.sperky-beny.cz/cs/luxusni-sperky/damske-sperky/prsteny/c-4/ a ten teda nosím pořád .

jity
28. 9. 2020 • 13:36

Žádný saponát, ponořit zlato do piva a nechat působit alespoň do druhého dne a jak se zlato bude lesknout.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.