Obec u Brna se vzepřela »Půlnočnímu království«: V Těšanech se nyní zpívat smí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Obec u Brna se vzepřela »Půlnočnímu království«: V Těšanech se nyní zpívat smí!

U rozcestníku s pověšeným ševcovským škrpálem a cedulemi Zpívání povoleno u Těšan na Brněnsku je nyní řádně živo.
U rozcestníku s pověšeným ševcovským škrpálem a cedulemi Zpívání povoleno u Těšan na Brněnsku je nyní řádně živo. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

V Těšanech u Brna se vzbouřili proti vládnímu zákazu zpívání. Starosta Miroslav Zborovský (40) pozval všechny obyvatele republiky, aby si v katastru jeho obce svobodně, z plna hrdla a bez roušek zazpívali.

„Kdyby měl někdo pochybnosti, tak informuji, že v Těšanech je i nadále zpívání povoleno,“ vzkázal prostřednictvím Aha! starosta vinařské vesničky přesně ve stylu pohádkového krále Miroslava.

Svobodná zóna
Obec ke zpěvu dokonce vyhradila po vzoru slavné pohádky Pyšná princezna i pozemek. Zájemci jej najdou za dědinou na jedné polňačce ve směru na Šitbořice. „Říkáme tam tomu Pod Strážkou,“ upřesnil starosta. Svobodnou zónu povoleného zpěvu označuje rozcestník s pověšeným ševcovským škrpálem a cedulemi »Zpívání povoleno «.

Policie nereaguje
Aktivity těšického starosty i jeho sousedů nejsou  v rozporu se zákonem. „Pokud vím, zákaz zpívání se vztahuje na operní sbory nebo muzikály. Pokud si zazpívají někde spolu lidé v poli, nikdo nebude nic namítat,“ svěřil se pod podmínkou anonymity policista z Brněnska. Policie však oficiálně reagovat nechce. „Obecně nelze předjímat události, které nenastaly,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. 

Víte, že...
...podle příběhu, který se odehrál v Těšanech, napsali Alois a Vilém Mrštíci známé vesnické drama Maryša? Skutečná Maryša, Marie Turková, je pohřbena na starém těšanském hřbitově.

Zpívání a prskání
Při hlasitém zpěvu člověk z plic dostává hodně vzduchu. Tudíž proud vzduchu, který nese vlhkost, aerosol a kapénky, jich nese více a nese je dál,“ vysvětlil pro Aha! Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky akademie věd. Právě v kapénkách a aerosolu je u nakažených schovaný i koronavirus, který se tak může šířit mezi další lidi. „Během zpěvu, například při náboženských událostech, se nakazilo velké procento přítomných,“ popsal Pačes, jak snadno se takto virus šíří. Stejný princip funguje třeba při hlasitém fandění na sportovních akcích.

Jak se na 14 dní změní Česko?  Přehled důležitých informací najdete v tištěném vydání pátečního Aha!

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.