První starosta Chodova na Sokolovsku: Hrob mu zasypali odpadky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

První starosta Chodova na Sokolovsku: Hrob mu zasypali odpadky

Historik Bělohlávek vypátral rodinu prvního starosty Chodova na Sokolovsku
Historik Bělohlávek vypátral rodinu prvního starosty Chodova na Sokolovsku (Foto archiv města Chodov, ČTK)

Narodil se jako nemanželské dítě, stal se z něj podnikatel a první starosta města Chodov na Sokolovsku. Historik Miloš Bělohlávek pět let hledal potomky Karla Fenkla (1848 – 1920). Od po válce odsunuté německé rodiny dostal »studenou sprchu«...

stál u zrodu továrny na porcelán Richter, Fenkl & Hahn. Po zvolení starostou odmítl plat, peníze šly na stavbu chodníků a silnic. Největším jeho úspěchem bylo povýšení Chodova v roce 1894 dekretem císaře Františka Josefa I. na město, kdy mu byl udělen i městský znak. Když ale potomci Fenkla v 90. letech minulého století milované město svého pradědečka navštívili, byli znechuceni.

„Můj otec nás zavedl k areálu kdysi slavné porcelánky naší rodiny i k vile. Ale nejsmutnější byl na hřbitově, když viděl, co se stalo z hrobky naší rodiny. Byla až po okraj naplněna odpadky ze hřbitova,“ napsal pravnuk Karla Fenkla historikovi Bělohlávkovi. Vrátit se znovu do města odmítl.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního AHA! (28. 11. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.