Sám řídí obec, prodává v obchodě i obsluhuje poštu: Takhle se stará starosta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sám řídí obec, prodává v obchodě i obsluhuje poštu: Takhle se stará starosta!

Starosta Jan Šídlo ve své kanceláři na obecním úřadu.
Starosta Jan Šídlo ve své kanceláři na obecním úřadu. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Kdyby se volil ideální starosta, Jan Šídlo (40, nestr. za KDU-ČSL) z malé obce na Strakonicku by patřil mezi favority. Aby ve Skočicích zachoval obchod a poštu, mění se v pátek a v sobotu v prodavače i pošťáka!

„Obchod otevírám denně v osm hodin. Do jedenácti prodávám a vyřizuji poštovní agendu. Byla to jediná cesta, jak služby v obci udržet. Baví mě to, jinak bych to nedělal,“ řekl Aha! Jan Šídlo. V obci vyrostl a obchod pamatuje jako malé dítě.

Úřaduje, kdy může

Lidé si ve zdejším obchůdku mohou koupit čerstvé pečivo, pití, mléčné a cukrářské výrobky, uzeniny, vejce, drogistické zboží i pohlednice. „Nabídka není velká, ale to základní máme. K tomu skvělé uzeniny z Bavorova a zákusky z výrobny ve Štěkni. Ještě se mi nestalo, abych tady byl celou dobu a nikdo nepřišel. A když tu zrovna nikdo není, můžu úřadovat na počítači. Alespoň ušetřím za teplo v kanceláři na obci,“ poznamenal.

Chvála spoluobčanů

Lidé starostu vynášejí do nebes, jsou za něj rádi. „On se tu narodil. Jemu bije srdce pro tuto vesnici. Do obchodu chodím každý den. Poštu využívám, balíky mi sem chodí a já nemusím jet autobusem do Vodňan,“ chválila starostu Bohumila Žáčková. „Jako dítě byl přívětivý a takový je i jako starosta. Kolik toho dělá pro obec, je opravdu výjimečné. Takového starostu nám můžou jinde jen závidět,“ přidal se František Falář, který si zrovna přišel k panu starostovi koupit pečivo.

Řada oprav

Jan Šídlo má jako neuvolněný starosta práce nad hlavu. Obec provozuje ještě hospodu, buduje nové chodníky, chystá výměnu veřejného osvětlení a střechy hasičské zbrojnice. K tomu opravuje památkově chráněný dům, který před pár lety obec koupila a spravuje 10 obecních bytů.

Z úřadu do práce

Starostovo nasazení je o to úctyhodnější, že vše dělá jako tzv. neuvolněný starosta. To znamená, že vedle starostování má ještě své zaměstnání.

Víte, že...

...ve Skočicích a nedalekých Lidmovicích, které pod ně spadají, žije 240 lidí?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.