Hygiena stopla potraviny v Mělníku: Plíseň, trus a stříkačky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hygiena stopla potraviny v Mělníku: Plíseň, trus a stříkačky!

Tyto potraviny v Mělníku zásobovaly celou čtvrť Slovany.
Tyto potraviny v Mělníku zásobovaly celou čtvrť Slovany. (Foto Potraviny na pranýři, SZPI)

Špína, plíseň, myší bobky... Potraviny Krásno v Italské ulici v Mělníku zásobovaly celou čtvrť Slovany. Hygieně se ale některé položky nabídky nelíbily a obchod okamžitě uzavřela.

obchod okamžitě uzavřela. Mezi běžnými potravinami našli kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce šokující věci. „V provozovně zjistili řadu hygienických nedostatků včetně výskytu exkrementů drobných hlodavců a okem viditelných plísní,“ přiblížil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Zděšení kontrolorů ale nekončilo, další přišlo ve chvíli, kdy přišli do zázemí prodejny.

„V nevyhovujícím stavu se nacházelo také sociální zařízení. Toaleta byla mimo provoz a uvnitř prodejny chyběla funkční umyvadla s přívodem teplé a studené vody, což znemožňovalo nejen řádnou očistu rukou, ale také mytí nádobí nebo náčiní, které mohlo přicházet do styku s potravinami,“ doplnil Kopřiva. Šokovaní inspektoři proto obchod okamžitě uzavřeli. „Nebylo možné vyloučit riziko spojené s ohrožením zdraví spotřebitelů,“ uzavřel mluvčí.

Tři stříkačky a stolek plný plechovek.

Nebezpeční hlodavci

Potkaní nebo myší bobky mohou přinést nebezpečné nemoci. „Přenášejí leptospirózu, u které může dojít až k závažnému onemocnění mozkomíšních blan, u potkanů pak může dojít k přenosu tzv. Weilovy nemoci, která poškozuje játra a ledviny,“ popsala ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

Nekonečná párty?

Celé zázemí provozovny vypadá, jako by se tu pořádala jedna párty za druhou a v mezičase se rozhodně neuklízelo. Po stole byly rozházené plechovky od piva, na sedačce se dokonce válely injekční stříkačky. Tentokrát ale měli provozovatelé štěstí, zjišťovat, co v nich bylo, není v kompetenci inspekce.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.