Potravinářská inspekce uzavřela 21 podniků: Našli výkaly i myši!
Hnus a špína, kam se podíváte! Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela kvůli žalostné hygieně 21 provozen. Nejčastější byl výskyt živých i mrtvých myší mezi potravinami, nechyběla však ani plíseň či výkaly.
Zákaz provozu 21 podniků, mezi kterými figurují restaurace, hospody, cukrárny, rychlá občerstvení i výrobny potravin a řetězce supermarketů, je lednovým rekordem za posledních pět let. Hlodavci všude „Zdaleka nejčastějším důvodem k uzavření provozoven v letošním roce je nezvládnutá prevence výskytu škůdců, zejména hlodavců. Kontrola v prodejnách nebo zázemí zjistila výskyt myšího trusu, potraviny poškozené myším požerem a v některých případech i výskyt mrtvých nebo živých myší,“ řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Opakovaná kontrola
Uzavření je pro inspektory až poslední možností za situace, kdy stav provozovny uhrožuje zdraví spotřebitele. Pokud bude chtít provozovatel svůj podnik hrůzy znovu otevřít, musí si pořádně uklidit, zaplatit pokutu a inspektoři provedou opakovanou kontrolu.
Co ještě čuníci ukrývali
Mezi další odhalené prohřešky, z nichž se strávníkům zvedá žaludek, patřil i dlouhodobě zanedbaný úklid. Inspektoři odhalili i znečištěné podlahy a prodejní regály, alarmující pak byl výskyt plísní nejen v podnicích, ale i v chladicích zařízeních. Častý byl také nezvládnutý odvoz odpadu či zcela nevhodné skladování potravin.