Inspektoři: Restaurace používají přepálený olej!
Na přepáleném fritovacím oleji pokrmy připravuje každá šestá restaurace v Česku. To odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která kontrolovala stav olejů na 82 místech.
Použití tzv. přepáleného oleje, potraviny nevhodné k lidské spotřebě, zjistili inspektoři u 16 procent kontrolovaných zařízení. „Hodnocení vzorků uskutečnili nejen na základě vůně, chuti a barvy, ale také přítomnost i zuhelnatělých zbytků a dalších škodlivých látek,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Zanedbali čištění
Kontrola se zaměřila také na dodržování hygienických požadavků na fritézy. Jejich pravidelné čištění zanedbalo 10 procent kontrolovaných provozoven. „Inspektoři uložili odstranění zjištěných pochybení, a zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ dodal mluvčí.