Inspektoři: Restaurace používají přepálený olej! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Inspektoři: Restaurace používají přepálený olej!

Vyjetý olej ve fritéze? Pro řadu kuchařů žádný problém.
Vyjetý olej ve fritéze? Pro řadu kuchařů žádný problém. (profimedia)

Na přepáleném fritovacím oleji pokrmy připravuje každá šestá restaurace v Česku. To odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která kontrolovala stav olejů na 82 místech.

Použití tzv. přepáleného oleje, potraviny nevhodné k lidské spotřebě, zjistili inspektoři u 16 procent kontrolovaných zařízení. „Hodnocení vzorků uskutečnili nejen na základě vůně, chuti a barvy, ale také přítomnost i zuhelnatělých zbytků a dalších škodlivých látek,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Zanedbali čištění
Kontrola se zaměřila také na dodržování hygienických požadavků na fritézy. Jejich pravidelné čištění zanedbalo 10 procent kontrolovaných provozoven. „Inspektoři uložili odstranění zjištěných pochybení, a zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ dodal mluvčí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.