Hygienici varují: Pozor na zmrzliny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Hygienici varují: Pozor na zmrzliny!

Točená zmrzlina.
Točená zmrzlina. (Profimedia.cz)

Dokážou osvěžit a příjemně zchladit. V parném létě kopečkům zmrzliny málokdo odolá. Hygienici ale upozorňují i na možné problémy, pokud obsluha nedodržuje přísnou hygienu. Hrozí zvracení i průjmy!

„V Jihomoravském kraji jsme cíleně zkontrolovali v 35 provozovnách zmrzlinu. Hned v 18 případech byla nevyhovující,“ upozornil ředitel odboru výživy Krajské hygienické stanice (KHS) Brno Milan Šles. Nejčastějším problémem byly bakterie z čeledi Enterobacteriaceae. „Jsou indikátorem nedostatečné provozní a osobní hygieny. Zejména nedostatečného mytí rukou personálu a očisty zmrzlinového stroje,“ upřesnil Šles.

Produkují toxiny

V pěti případech hygienici odhalili i koagulázopozitivní stafylokoky. „Ty jsou schopny ve větším množství produkovat toxiny vyvolávající průjem a zvracení,“ vysvětlila vedoucí oddělení odboru výživy hygieny KHS Brno Hana Dubšová. Hygieniky ovšem potěšilo, že ani v jednom z případů neobjevili u zjištěných bakterií patogeny. Ty by znamenaly velký problém. Mohou být totiž nositeli různých forem moru, tyfu či salmonely.

Jen rukavice či kleště

Správný prodejce zmrzliny vám nikdy nepodá kornoutek holou rukou. Musí mít jednorázové rukavice, nebo speciální zmrzlinové kleštičky. Vanička na omytí zmrzlinových kleští by neměla být. Měly by se umývat pod tekoucí vodou, nebo by se na ně měly používat ubrousky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.