Nechutný konec vyhlášené mostecké firmy: Špína zavřela knedlíkárnu
Bylo to království knedlíků, které sbíralo za své produkty i různá ocenění. Teď je z provozovny v Mostě jen špinavá díra, odkud by si knedlík koupil jen málokdo. Slavnou knedlíkárnu totiž uzavřeli potravinářští inspektoři.
Když kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) vstoupili do výrobní haly knedlíků Karla Švambery ml. v Mostě, nevěřili svým očím. Všude kolem nich byla neuvěřitelná špína, ve které se válely suroviny i hotové knedlíky. „Inspektoři na místě zjistili výrazně zanedbaný úklid, špinavé stěny, podlahy, regály i samotné kuchyňské a pracovní náčiní,“ popsal mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Provozovatel nedodržoval ani základní hygienická pravidla. „Prostory provozovny byly využívány i pro skladování předmětů, které mohou ovlivnit kvalitu nebo bezpečnost potravin,“ doplnil s tím, že kontroloři okamžitě provozovnu bez milosti uzavřeli. Redakce se snažila získat vyjádření majitele výrobny, ten ale nereagoval ani na telefonát ani na sms zprávu.
Smutný příběh
Zatímco současný majitel knedlíkárny mlčí, jeho bratr Daniel promluvil. „Naše knedlíky byly vždycky skvělé. Dělali jsme je poctivě, jako za starých časů, bez chemie,“ zavzpomínal muž. Když viděl fotky z inspekce, byl zdrcen. „Nejsme s bráchou v kontaktu, ale viděl jsem ty fotky a je to síla. To, co vybudoval náš otec, je dávno pryč. Smutný příběh,“ posteskl si s hořkostí v hlase.
Pád na dno
Knedlíkárna bývala hvězdou mezi firmami na Mostecku. V roce 1990 ji založil otec současného majitele Karel Švambera st. a udělal z ní výrobnu, která byla vyhlášena výtečnými knedlíky široko daleko. Dokonce získala i cenu Regionální potravina za bramborové šišky s mákem. Když ale zakladatel odešel do důchodu, chtěl jít v jeho stopách syn Daniel a po něm právě Karel Švambera ml. Ten ale kdysi oblíbené výrobně připravil ostudný konec.