Zděšená hygiena ve školních jídelnách: Dětem vařily z prošlých potravin
Taky si občas říkáte, zda dětem ve školách vaří zdravě a kvalitně? Hygiena loni odhalila pochybení u 14 procent školních jídelen v Praze. Někde dokonce vařily z prošlých surovin!
Ani jednou však naštěstí nebyly potraviny závadné. „Z důvodu ověření bezpečnosti podávaných pokrmů bylo odebráno 54 vzorků potravin a pokrmů na mikrobiologické vyšetření, všechny výsledky byly vyhovující,“ řekla Iva Kozová, mluvčí Pražské hygieny. Ta loni provedla 590 kontrol a v 80 případech odhalila chybu. Nejčastěji, u 23 z 307 měření, šlo o nevhodné teploty. Kontroloři odhalili i zanedbanou údržba kuchyní či kontaminované pracovní plochy. Rozdali pokuty za 180 tisíc korun.
Šetřili i nákazu
Hygienici loni řešili i čtyři nákazy dětí, ze kterých rodiče podezřívali právě jídelny. Dvakrát šlo o virové onemocnění, ve zbylých o salmonelózu. Souvislost se školním jídlem se však nepotvrdila.