Ceny rostou, tržby klesají a… Češi dál utíkají z restaurací

Nejde o to, že by Čechům přestalo šmakovat pivo nebo že by si rádi nedopřáli gáblík v restauraci. Důvodem, proč restauratéry trápí úbytek hostí a tím i propad tržeb je, že ceny nepřestávají růst.
Podle nejnovějších dat stravenkové firmy Edenred došlo oproti roku 2023 loni k navýšení cen poledních menu v hospodách a restauracích o téměř 4 procenta. Průměrná cena jídla činila 192 korun. Také údaje společnosti Dotykačka potvrzují pokračující růst cen v provozovnách. A to odrazuje. Podle Luboše Kastnera z gastrosekce Hospodářské komory také lidé hosté více než kdy dříve, přemýšlí, za co své peníze utratí.
„Já si myslím, že přichází naprosto zlomový rok, kdy ta asertivita spotřebitele bude nejvyšší, protože on má opravdu omezený příjem,“ řekl Kastner. Trochu optimističtější, než Kastner, je šéf rozvoje Dotykačky Vladimír Sirotek. Zdražování by mohlo ještě o něco zpomalit. Sirotek tak očekává, že inflace v gastronomii bude v lednu okolo 3 procent (loni to bylo 7 - 8 procent).