Zase dražší: Kolik a proč stojí vejce?

Bílá, hnědá, menší i velká. Vejce jsou tradiční součástí našeho jídelníčku a zejména před Vánocemi jejich množství spotřebované v kuchyni narůstá. Bohužel s tím také cena. Co ji vlastně tvoří?
„Balení deseti vajec stojí 64,81 koruny, což je nárůst o 27,75 procenta oproti loňsku,“ zjistil Český statistický úřad a agrární analytik Petr Havel vysvětlil, proč od ledna zdražila o 39,14 procenta. „Hlavní důvod je rozšiřování ptačí chřipky,“ řekl. Českomoravská drůbežářská unie (ČDU) dodává, že vyšší ceny má celá Evropa. Ovlivňují ji i obchodníci.
Předsedkyně představenstva ČDU Gabriela Dlouhá pro Aha! vyčíslila, co tvoří průměrné náklady na jedno vejce od zemědělce: 65 % krmivo, 10 % kuřice (chovný materiál), 10 % mzdové náklady, 5 % energie, 8 % odpisy (přechody na nové technologie), 2 % ostatní (veterina, údržba a opravy a ostatní služby). Cena jednoho vejce velikosti M a L od zemědělce je tak teď v listopadu zhruba 3,50 Kč (klecový chov), 3,80 a 4 Kč (haly), průměrně tedy 3,60 a 3,70 Kč. U obchodníků je k této ceně třeba přičíst nejméně korunu.