Neztrapněte se doma ani v restauraci: Jak slavnostně prostřít stůl

Čeká vás nějaká slavnostní událost, kterou chcete oslavit doma? Toužíte mít stůl prostřený jako v restauraci? Není to nic těžkého. A pokud nakonec vyrazíte do restaurace, žádný luxus ani řada příborů vás nezaskočí.
Než začnete...
Před tím, než začnete prostírat stůl, věnujte pozornost přípravě. Budete potřebovat stabilní stůl, který nevrže a neviklá se. To samé platí i o židlích, které by měly být i pohodlné. Samozřejmostí je čistý a vyžehlený ubrus, který neodvádí pozornost od pokrmů na talíři. Ideálně by měl přesahovat přes stůl na každé straně cca 30 cm. Ubrus musí být vždy čistý, a vyžehlený. Atmosféru pak dodají květiny a ubrousky.
Co a kam položit na stůl
- Před každým hostem by měl být tzv. klubový talíř, který na stole leží po celou dobu stolování. Na něj se pokládá plátěný ubrousek nebo dečka, aby o sebe talíře necinkaly.
- Na klubovém talíři pak vždy leží talíř s nějakým chodem nebo jiný čistý talíř.
- Vlevo od klubového talíře se dává menší talířek na pečivo, takzvaný couvertový talíř. Přes něj položíte malý nožík na máslo.
- Pokud se bude podávat pět chodů, leží po levé straně tři vidličky. Těsně u talíře leží masová vidlička, vedle ní následují dvě stejné dezertní vidličky na teplý předkrm a studený předkrm.
- Na pravé straně nejblíže talíři leží masový nůž, následuje nůž na teplý předkrm, polévková lžíce a nůž na studený předkrm. Nože se vždy pokládají ostřím směrem k talíři.
- Nad klubovým talířem je moučníkový příbor, kdy dezertní vidlička je blíž klubovému talíři a dezertní lžíce je položena nad ní.
- Sklenice se dávají na stůl obvykle do řady, vždy však maximálně 3 sklenice. „Měly by být poskládané podle pořadí, v jakém budete nápoje konzumovat,“ radí Martin Otradovec. Zpravidla jsou sklenice v jedné lehce šikmé řadě nad příbory na pravé straně, nejdříve zprava voda, poté bílé víno a červené víno.
11 největší faux pas
Asi každý ví, že se příborový nůž neolizuje. Jaké jsou ale další trapasy, které můžete v restauraci udělat? Ta největší faux pas prozrazuje Martin Otradovec, odborník na stolování a etiketu z hotelu The Grand Mark.
- Muž se usadí ke stolu dříve než žena.
- Foukáte do horkého jídla, nebo mícháte polévku, aby rychleji vychladla.
- Sedíte s lokty na stole, hrbíte se nebo houpete na židli.
- Solíte nebo kořeníte jídlo před tím, než ho ochutnáte.
- Srkáte polévku, mlaskáte a vydáváte další hlasité zvuky.
- Gestikulujete s příborem v ruce.
- Používáte párátko u stolu.
- Pečivo ukusujete, místo abyste ho lámali a po kouscích vkládali do úst.
- Podáváte talíře a sklenice obsluze a berete si je od ní (obsluha to zvládne sama).
- Sbíráte ze země spadlou lžičku nebo vidličku.
- Používáte u stolu telefon.