Rádce Aha! Prospěšné luštětiny nahradí i maso

Právě dnešek je věnován oslavě nenápadných, ale nesmírně výživných a ekologicky šetrných potravin. Řeč je o luštěninách, které si získávají i v Česku stále větší oblibu. A nejde jen o čočku, jejíž konzumace má první den v roce zajistit dostatek peněz!
Bohatá nabídka Luštěniny jsou dnes snadno dostupné v obchodech a jejich nabídka se stále rozšiřuje. Najdeme nejen klasické druhy, jako je čočka nebo fazole, ale i exotické odrůdy. Vegetariánství a veganství navíc nabývají na popularitě.
Náhrada za maso
Luštěniny jsou skvělou náhradou masa a pomáhají udržovat zdravé srdce, trávicí systém a celkově podporují imunitní systém.
Proč jsou zdravé?
Bohatý zdroj bílkovin: Ideální pro vegetariány a vegany.
Vláknina: Podporuje trávení a pocit sytosti.
Vitaminy a minerály: Zinek, železo, hořčík a vitaminy skupiny B.
Nízký obsah tuku: Vhodné pro zdravé srdce.
Nízký glykemický index: Pomalu zvyšují hladinu cukru v krvi.
Víte, že...
...pěstování luštěnin je šetrné k životnímu prostředí? Vážou dusík v půdě a tím zlepšují její kvalitu.
...patří mezi nejstarší pěstované plodiny na světě? Archeologické nálezy dokazují, že je lidé konzumovali již před tisíci lety.
Jak zatočit s plyny?
Nadýmání po konzumaci luštěnin mnoho lidí odrazuje. Hlavní viníci jsou tzv. alfa-galaktosidy. Jde o komplexní cukry, které naše tělo nedokáže samo rozložit. Putují do tlustého střeva, kde se jimi živí střevní bakterie a při rozkladu vznikají plyny, které se následně uvolňují ve formě větrů a způsobují nepříjemné pocity nadýmání. Tuto nepříjemnost lze eliminovat správnou přípravou luštěnin – pořádně je namočit, čímž ztratí většinu alfa-galaktosidů, nechat naklíčit a pořádně vařit. Fermentované luštěniny (např. tempeh) jsou navíc lépe stravitelné.