Středomořská kuchyně snižuje cholesterol i riziko některých nemocí!

Letní měsíce máme hodně spojené s cestováním, přičemž nejčastěji vyrážíme na jih za sluncem a mořem. Středomořské státy, jako jsou Chorvatsko, Řecko, Itálie či Španělsko, patří k nejoblíbenějším destinacím, a to nejen kvůli přírodě a historii, ale také díky své kuchyni. Středomořská jídla jsou lehká, osvěžující, chutná a hlavně jsou zdraví prospěšná. Zařadit je do jídelníčku se vyplatí nejen na dovolené u moře, ale také doma. Většinu potřebných surovin, jako kvalitní olivový olej, zeleninu, ovoce, luštěniny či kvalitní maso a ryby, už koupíme i u nás, takže nám nebrání je vyzkoušet.
O co jde
Středomořská strava, neboli dieta mediterranea, je způsob stravování a životní styl, který je společný národům žijícím na pobřeží Středozemního moře. Pod pojmem životní styl rozumíme zejména využívání místních zemědělských produktů, surovin, tradičních receptů, stravování v okruhu blízkých, dodržování tradic i každodenní fyzická aktivita. Pokud jde o potraviny, základ tvoří ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, olivový olej jako hlavní zdroj tuku, ryby, maso v rozumné míře, mléčné výrobky a víno. V minulosti se jednalo spíše o stravu rolníků a rybářů, která byla snadno dostupná, levná a bylo možné ji obměňovat podle ročního období. Přesto pokryla všechny nutriční potřeby a byla dostatečně pestrá, což platí i dnes.
Stravovací pyramida
TÝDNĚ: ryby/mořské plody alespoň 2 porce
Bílé maso 2 porce
Vejce 2 až 4 porce
Luštěniny alespoň 2 porce
Brambory maximálně 3 porce
Červené maso maximálně 2 porce
Uzeniny maximálně 1 porce
Sladkosti maximálně 2 porce
KAŽDÝ DEN: ořechy/jádra/olivy 1 až 2 porce
bylinky/koření/česnek/cibule – pro chuť a rozmanitost
Mléčné výrobky 2 porce
KAŽDÉ HLAVNÍ JÍDLO: Ovoce a zelenina – čerstvá i vařená 1 až 2 porce
olivový olej – dodá chuť
pečivo – přednostně celozrnné/rýže/těstoviny/kuskus/obiloviny 1 až 2 porce
NÁPOJE: Základ tvoří voda a bylinné čaje, nezbytnou součástí je i přiměřené množství vína (1 sklenka denně u žen a 2 sklenky denně u mužů).
PŘEDPOKLAD: Upřednostňují se místní produkty, důraz se klade na každodenní fyzickou aktivitu, společné stolování.
Vliv na zdraví
Středomořský způsob stravování je mnohdy považovaný za určitý model zdravé výživy. Strava obsahuje všechny důležité vitaminy, minerály a také antioxidanty. Pokud ho v našich podmínkách obohatíme o místní potraviny, je dlouhodobě udržitelný. Může být prevencí mnoha civilizačních onemocnění, jako např. vysoký tlak, onemocnění srdce, vysoká hladina cholesterolu, obezita, nádorová onemocnění či diabetes 2. typu. Podle výzkumů snižuje i riziko vniku neurodegenerativních onemocnění, jako např. Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Panenský olivový olej, který je zde hlavním zdrojem tuků, obsahuje mononenasycené tuky, jež snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi. Mořské plody a ryby jsou zase zdrojem omega 3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky a podporují zdraví srdce. Bylinky a koření dodávají jídlu chuť, snižují potřebu soli, a tím i nadměrný příjem sodíku. Pro zdraví je důležité, aby středomořský způsob stravování nebyl brán jako dieta, díky které se dá rychle zhubnout, ale spíše jako inspirace pro změnu stravovacích návyků, kterou jsme schopni dlouhodobě udržet.
Více o středomořském způsobu stravování a recepty najdete v tištěném APŽ číslo 29.