Jak správně nakládat s jídlem...nejen v létě

Horko, dusno a třicítky na teploměru dávají našemu organismu pořádně zabrat. Častokrát se nám nechce vůbec nic, natož jíst. Plnohodnotná strava je přitom v těchto letních měsících obzvlášť důležitá. Jenže s vysokými teplotami přichází další problém. Jak co nejlépe uskladnit potraviny a jídla, které jsme nezkonzumovali? Je dobré vědět, kdy dát jídlo včas do lednice, aby se nezkazilo, a jaká hrozí případná zdravotní rizika při ohřívání pokrmů.
Rozmrazování a ohřívání
Rozmrazování potravin by v létě mělo probíhat jinak, a to zásadně v lednici. Sice to bude trvat o něco déle, ale zaručeně se do nich nepustí bakterie. „Správně by teplota masa i v rozmraženém stavu neměla stoupnout nad 5 °C. Nejlepší je v uzavřené nádobě rozmrazovat pomalu, přes noc v ledničce. Vhodné je také rozmrazovat v mikrovlnné troubě, ale pak je zapotřebí potravinu ihned zkonzumovat,“ radí Ing. Teichmanová. Také skladování a ohřívání již uvařených pokrmů má svá pravidla, která je třeba dodržovat, abychom se vyhnuli potížím. Ty může způsobit třeba rýže, u které bychom to nečekali. Obsahuje totiž bakterie, jež se nemusí zničit ani samotným vařením.. „Uvařená rýže je problematická surovina. V syrové rýži mohou být bakterie. Varem je sice utlumíme, ale tím, že necháme rýži vychladnout, se mohou zase začít množit. Proto doporučuji rýži co nejrychleji zchladit, uložit do neprodyšného obalu a dát do lednice. Pokud ji budeme znovu konzumovat, tak nejlépe ji znovu necháme přejít varem nebo aspoň pořádně ohřejeme v mikrovlnné troubě,“ dodává odbornice. V chladničce dáme rýži na místo, kde je teplota nejnižší, tedy úplně nahoru. Takhle nám vydrží tak dva dny. Jestliže ji chceme konzumovat za delší dobu, je lepší ji uložit rovnou do mrazáku, kde vydrží rok. Opětovné ohřívání rýže by mělo být co nejrychlejší. A pozor, ohřívejte ji pouze jednou! Vejce a jídla z nich by se neměly ohřívat nikdy! Obsahují bílkoviny, z nichž se při opětovném ohřevu uvolňují látky, jež nejsou pro naše tělo žádoucí. Po ohřátí se stávají toxickými. Omelety, míchaná vejce či volská oka tedy musíme sníst hned. Totéž platí pro houby, ale i tepelně upravenou zeleninu. Znovu ohřívaný celer prý obsahuje karcinogeny, ve špenátu se po opětovném ohřátí mění dusičnany v dusitany, jimiž tělu určitě neprospějeme, červená řepa se zase pro opětovné ohřívání nehodí kvůli vysokému obsahu dusičnanů. V bramborách se při několikanásobném ohřívání zvyšuje množství akrylamidu, který je pro náš organismus toxický. Také zeleninové polévky bychom měli ohřívat maximálně jednou, pak ztrácí chuť a obsah užitečných látek.
Opatrně při grilování
Letní grilovačky jsou nyní v plném proudu. I ty se však mohou změnit v noční můru. O přepravě masa, uzenin, sýrů či zeleniny z obchodu píšeme výše, důležitá je ale také další manipulace s nimi doma. „Před a po manipulaci se syrovým masem si důkladně umyjte ruce. Používejte na něj jiné talíře, prkénko, nože a příbory než na grilované maso a zeleninovou přílohu,“ doporučuje Státní zdravotní ústav. Marinádu připravíme z čerstvých surovin, nespotřebovanou neskladujeme. Maso nakládáme vždy do nově připravené marinády, a nikdy ne do již použité směsi. Odležet naložené maso necháme v lednici, ovšem ne u ostatních potravin. Při grilování pak dáváme pozor, aby suroviny nebyly na přímém slunci.
Celý článek čtěte v tištěném APŽ číslo 28.