Jak v létě skladovat nejen trvanlivé potraviny?

Horko, dusno a třicítky na teploměru dávají našemu organismu pořádně zabrat. Častokrát se nám nechce vůbec nic, natož jíst. Plnohodnotná strava je přitom v těchto letních měsících obzvlášť důležitá. Jenže s vysokými teplotami přichází další problém. Jak co nejlépe uskladnit potraviny a jídla, které jsme nezkonzumovali? Je dobré vědět, kdy dát jídlo včas do lednice, aby se nezkazilo, a jaká hrozí případná zdravotní rizika při ohřívání pokrmů.
Neotevřené trvanlivé mléko můžeme bezpečně skladovat při teplotě do 24°C. Jenže v létě bychom ho museli mít v klimatizované místnosti, abychom dosáhli podobné teploty. Je lepší ho proto uložit do lednice. Otevřené mléko automaticky patří jak v zimě, tak v horku do dveří. Po otevření nejlépe mléko spotřebovat do tří dnů. Zkažené mléko dobře rozeznáme. Je totiž nakyslé, nahořklé, má jinou barvu, a pokud je neotevřené a zkazí se, je nafouklý obal. Mléko, které není čerstvé, se nemá používat ani na vaření. Hrozí zažívací potíže. Podobně je to i v případě sýrů. Musí se skladovat v lednici a po otevření nejlépe spotřebovat do 24 hodin. Máslo musí být uschováno v chladu, uzavřeno v obalu, aby nežluklo. Při krájení vždy používáme čistý nůž, abychom zabránili kontaminaci bakteriemi. V létě je dobré dát do lednice i chléb. Pokud ho totiž necháme v igelitu, zplesniví mnohem dřív než jindy, zejména pokud kupujeme celozrnný, který obsahuje více vlákniny. Chléb by však ani v lednici neměla zůstat dlouho, může vyschnout. Pokud tedy víme, že ho nezpracujeme včas, je lepší dát ho rovnou do mrazáku. Až ho budeme potřebovat, jednoduše jej necháme rozmrznout při pokojové teplotě. Zároveň platí, že čím výš v ledničce půjdeme, tím nám teplota klesá. Tedy na spodní polici skladujeme krátkodobě syrové maso, nejvíc vydrží vepřové a hovězí. Čím víc vody maso obsahuje, tím je náchylnější na zkažení. Výš se skladují uzeniny a salámy. Dále pak mléčné výrobky a úplně nahoře v ledničce v uzavřených nádobách hotové pokrmy. Nejtepleji je v ledničce v prostoru dveří. Tam je 10 až 11°C. Tam bychom měli skladovat již otevřené nápoje jako mléko či džusy. Nad nimi vajíčka. Ty skladujeme špičkou dolů. A úplně nahoře na dvířkách skladujeme tuky, tedy máslo nebo sádlo.
Více čtěte v tištěném APŽ číslo 28.