Jak se správně stravovat, aby byl mozek dlouho zdravý...

Vhodně zvolená strava je pro fungování našeho organismu zcela zásadní. To, co jíme, má dopad nejen na naše fyzické zdraví a celkovou kondici, ale také přímo na náš mozek a jeho funkce. Znamená to, že potraviny, které konzumujeme, značně ovlivňují paměť, kognitivní funkce či duševní prožívání života, a dokonce můžou hrát i určitou roli v prevenci proti demenci a neurodegenerativních onemocněních. Níže vám prozradíme víc…
Co je ještě dobré vědět
Je žádoucí si uvědomit, že žádná potravina jako taková neučiní zázrak a nespasí nás. Základem prevencí většiny chorob a neduhů je pestrý a vyvážený jídelníček, racionální stravování a vyhýbání se nezdravým pokrmům. „Výkyvy krevního cukru, které mohou být způsobeny konzumací velkého množství nasycených tuků a jednoduchých sacharidů, mohou ovlivňovat funkci mozku a zvýšit riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Současné výzkumy se i zaobírají poznatky, jak moc nadměrná konzumace rafinovaných sacharidů a cukrů zvyšuje zánět v organismu, což může být opět impulsem k rozvoji neurodegenerativních onemocnění např. v podobě amyloidních plaků v mozku, které jsou charakteristickými znaky Alzheimerovy choroby. Je potřeba se snažit pochopit, že akce vyvolává reakci. To, co jíme, se zrcadlí do našeho zdraví. Pokud budeme dělat vše proto, abychom jedli čerstvé, nutričně bohaté a vyvážené potraviny, uděláme pro své zdraví maximum. Naopak konzumací nekvalitních a nutričně nepřínosných potravin, jako jsou alkohol, uzeniny, cukrovinky, pochutiny, sladké nápoje apod., budeme organismu škodit,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Borůvkový dezert s chia semínky
POTŘEBUJETE:
125 g mandlí
125 g slunečnicových semínek
250 g datlí
NA BÍLÝ KRÉM:
300 g namočených kešu
150 g vody
35 g javorového sirupu
15 g vanilkového extraktu
5 g agaru
NA MODRÝ KRÉM:
300 g namočených kešu
150 g vody
20 g datlového sirupu
5 g citronové šťávy
5 g agaru
100 g borůvek
NA BORŮVKOVOU MARMELÁDU:
300 g borůvek
1 lžíci chia semínek
čekankový sirup
Mandle, slunečnicová semínka a datle rozmixujeme a směs vytvarujeme jako základ do formiček na muffiny. Na krémy namočíme kešu ořechy na 2 hodiny, scedíme a propláchneme. Agar uvaříme ve vodě dle návodu. Pak všechny příslušné suroviny na jednotlivé krémy rozmixujeme na kašovitý krém. Na korpusy pak plníme nejprve bílý, a následně modrý krém. Na marmeládu rozmixujeme 1/3 borůvek na tekutou složku. Přidáme chia semínka a zbytek borůvek. Dle chuti osladíme čekankovým sirupem a svaříme na konzistenci marmelády. Po vychladnutí s ní zdobíme dezerty.
Více o potravinách proti demenci a také další recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 25.