Potravinami proti demenci!

Vhodně zvolená strava je pro fungování našeho organismu zcela zásadní. To, co jíme, má dopad nejen na naše fyzické zdraví a celkovou kondici, ale také přímo na náš mozek a jeho funkce. Znamená to, že potraviny, které konzumujeme, značně ovlivňují paměť, kognitivní funkce či duševní prožívání života, a dokonce můžou hrát i určitou roli v prevenci proti demenci a neurodegenerativních onemocněních. Níže vám prozradíme víc…
Ve zkratce
· Demence je získaná a postupná ztráta vyšších mozkových funkcí, která je způsobena nemocí a trvá nejméně šest měsíců. Bývají u ní narušeny kognitivní funkce, jako jsou paměť a schopnost učení či porozumění, řeč a orientace, ale také schopnost abstraktního myšlení a emoční a sociální schopnosti, přičemž se potíže obvykle postupem času zhoršují. Onemocnění může vést také ke změnám osobnosti, ale i dalším poruchám chování nebo motoriky, člověk postižený demencí čím dál hůře zvládá vykonávat každodenní běžné činnosti. V České republice žije v současné době kolem sto padesáti tisíc osob trpících demencí, jejich počet se zvyšuje a zároveň se snižuje věk nemocných, často jde o lidi v produktivním věku.
· Rozlišujeme demence, které jsou důsledkem degenerativního poškození mozku, a demence sekundární způsobené vaskulárními, metabolickými či traumatickými změnami. Za nejčastější příčinu demence, a to 60 % – 80 % případů, je považována Alzheimerova choroba. Ačkoli může postihnout i padesátníky, riziko jejího vzniku se zvyšuje s věkem – po 60. roce věku se počet pacientů v této věkové skupině každých pět let zdvojnásobuje a až dvě třetiny nemocných tvoří ženy. V současné době neexistuje žádný lék, který by demenci zabránil nebo ji zastavil. K dispozici je pouze podpůrná léčba, která může zpomalit její progresi – zásadní je ale zahájit ji co nejdříve. Na druhou stranu z řady výzkumů vyplývá, že zdravý životní styl může riziko rozvoje demence významně snižovat. K preventivním opařením patří pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a péče o mentální zdraví, například trénování paměti, četba, luštění, kvízy, opakování matematických dovedností, a v neposlední řadě i správný jídelníček. Co by v něm určitě chybět nemělo?
Omega -3 mastné kyseliny
Esenciální mastné kyseliny jsou ty, které naše tělo potřebuje pro správné fungování, a které si samo neumí vytvořit. To znamená, že je musíme získávat ze stravy nebo doplňků stravy. V mozku jsou nejhojněji zastoupeny ze všech esenciálních mastných kyselin právě omega-3. Jedná se o mastné kyseliny, které jsou stavebními kameny membrán mozkových a nervových buněk. Pokud je nedostatek těchto mastných kyselin, mozek využije všechny dostupné tuky, což pro něj není úplně optimální řešení. „DHA neboli kyselina dokosahexaenová a EPA kyselina eikosapentaenová, jež spadají pod omega-3 mastné kyseliny, jsou klíčovým stavebním materiálem mozku a ochraňují před ztrátou paměti spojenou s věkem. Mezi další klíčové schopnosti patří podpora kognitivních funkcí a vliv na snižování zánětů. Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v rybím tuku a tučných rybách jako losos, makrela, úhoř či sleď,“ vysvětluje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování, jež se věnuje sestavování dietních jídelníčků. Hojné zastoupení omega-3 mastných najdeme však i v rostlinných potravinách, jako jsou lněná, konopná a chia semínka, vlašské ořechy či oleje z těchto plodin. „Přeměna omega-3 z rostlinných zdrojů na využitelné mastné kyseliny v lidském těle ovšem není dostačující, pohybuje se okolo 10 %, není proto dobré spoléhat se pouze na rostlinné potraviny jako zdroje EPA a DHA. Zajímavostí je, že je dokázáno, že přeměna omega-3 je u mladých žen výhodnější než u mužů, což je připisováno buď působením estrogenů nebo zvýšenou potřebou těchto kyselin během období těhotenství či kojení,“ doplňuje specialistka.
Co ještě prospívá mentálnímu zdraví? Čtěte v tištěném APŽ číslo 25.