Za tradici si připlatíme! Velikonoční pečení meziročně podražilo o 13 %

Hospodyňky budou muset na letošní svátky jara sáhnout hlouběji do kapsy. Většina základních surovin, bez nichž tradiční velikonoční dobroty neupečeme, podražila. Některé o více než 50 procent!
Pečení velikonočního beránka nebo mazance patří v mnoha rodinách ke sváteční tradici. Mnozí si to bez nich nedovedou představit. Letos ale bude mít tato sladká zábava hořkou příchuť. Tu nám do pečených pochoutek přidají hlavně výrazně dražší vajíčka, za která si oproti loňsku připlatíme o 57 procent víc, a stejně tak vanilkový cukr, který zdražil dokonce o 66 procent. Víc penez dáme i za máslo.
Základní suroviny potřebné pro pečení na tento svátek letos v průměru stojí 175,2 koruny, tedy o 13 procent více než loni. „Za většinu surovin si bohužel budou muset lidé připlatit. Najdou se ale i levnější položky. Třeba krupicový cukr byl loni v průměru dražší o 7 korun a mléko o tři koruny,“ říká manažer marketingu a komunikace v České distribuční Jaroslav Staněk.