Inflace, nebo hamižnost? Hospody stále zdražují! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Inflace, nebo hamižnost? Hospody stále zdražují!

ilustrační foto
ilustrační foto (red)

Navzdory klesající inflaci ceny v gastru soustavně stoupají. A s tím se mění i chování strávníků. Zatímco dříve si lidé dopřávali vydatné obědy, dnes si spíš dají něco zdravějšího. A šetří třeba u polévek.

Počátkem roku české restaurace a podniky zažily vlnu skokového zdražování způsobenou změnami DPH. Zákazníci tak za jídlo nechají v průměru o 8 % více než před rokem. Jednou z oblastí, která prochází výraznější změnou, jsou každodenní obědy. Jejich podíl na celkových tržbách gastra mírně klesá a mění se i skladba toho, co si lidé kupují.

Oběd už za 224 Kč

„Je vidět, že lidé se snaží šetřit tím, že si během oběda nedají třeba nápoj nebo polévku. Zčásti na tom má podíl i využívání rozvozových služeb, kdy si zákazníci mnohdy objednávají pouze jídlo,“ uvedl ředitel pokladního systému Dotykačka Petr Menclík. Průměrná útrata za oběd v restauraci je nyní 224 korun, bezmála o 70 korun víc než v roce 2019. Obědová nabídka v restauracích tak za uplynulých pět let zdražila o 44 %. Ještě výrazněji se zvedly ceny samotných hlavních jídel nabízených v poledních menu. Lidé navíc v čase obědů postupně upouštějí od české klasiky, a pokud jim to finance dovolují, dopřávají si častěji zdravější jídla.

Místo párty do kavárny

Nejzásadnější propad v tržbách zaznamenaly diskotéky a noční kluby. Za uplynulé tři měsíce jejich obrat meziročně klesl o 16 procent. „Jde o dlouhodobý trend, který pozorujeme už víc než rok. Podniky orientované na noční život a tanec už zdaleka tolik netáhnou. Lidé změnili své chování a místo na večerní výpravy mnohem častěji vyrážejí posedět s přáteli už v odpoledních hodinách. Oblíbili si zejména kavárny, kam se za poslední roky částečně přesunula i konzumace alkoholu,“ přibližuje Menclík.

Bude prý líp

Vedle daňových změn stojí za nárůstem cen v gastronomii také vyšší náklady na práci nebo nájem. Zdražování by ale podle Dotykačky mělo ke konci letošního roku zpomalit na pět až šest procent, od následujícího ledna by pak mohlo činit tři procenta.

Přečtěte si
ELLA Průšová
18. 4. 2024 • 14:14

A já taky! Upatlaný talíř od Pohlreicha, za 600,-Kč! Hnus!

j.p.toman
18. 4. 2024 • 13:58

Já hlasuji pro hamižnost.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.