Potravinářská inspekce: Nekvalitních vzorků přibývá! Neprošla polovina zmrzlin
Za dlouhodobě nepříznivou označila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kvalitu v Česku nabízené točené a kopečkové zmrzliny. Ze letošních vzorků téměř polovina nesplnila hygienické limity.
„Loni nevyhovělo 53 procent vzorků zmrzliny, předloni 48 procent,“ poznamenal po jedné z kontrol v Brně mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Letos ze 128 vzorků neprošlo 57, což je 45 procent. Ještě hůř dopadly kontroly ledů do chlazených nápojů. Ze 75 letos odebraných vzorků neprošly dokonce dvě třetiny! Inspektoři mají jasno. Vedle nedodržení hygieny výroby a výrobního procesu je nedostatečná i hygiena provozu. U točené zmrzliny je běžné, že ji na konci dne zaměstnanci nezlikvidují a následující den vrátí zpět do stroje. „Tím může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a opačně,“ podtrhl Pavel Kopřiva. V ledu do nápojů je běžné podcenění hygienické praxe při výrobě a nedostatečná pravidelná dezinfekce výrobníků ledu. „Situace posledních let opravdu není dobrá,“ shrnul mluvčí.
Kontrolují i vzorné
Inspektoři opakovaně navštěvují problematická místa, neminou ale ani bezproblémové provozovatele, včera například zamířili v Brně do vyhlášené zmrzlinárny Campani Gelato. „Máme provoz v Teplicích, druhým rokem jsme v Brně. Základem je čistota, dodržování výrobních procesů. Kontrolu bereme vážně, neměli jsme doposud žádný problém,“ svěřila se majitelka Klára Zoe Campani.
Pokuty až do statisíců
Inspekce v případě přestupku obvykle na místě zakáže používat zařízení na výrobu. Provozovatel musí provést sanitaci a poté udělat mikrobiologický rozbor. Pokuty dostávají provozovny ve správním řízení podle závažnosti problému a podle toho, zda jde o opakovaný prohřešek. Výše pokut sahá od desítek do stovky tisíc korun.