Jde to i bez zmrzlinovače! Recept na nejlepší vanilkovou zmrzku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 8. října 2024

Svátek slaví Věra, zítra Štefan / Sára

Jde to i bez zmrzlinovače! Recept na nejlepší vanilkovou zmrzku

Vanilková zmrzlina
Vanilková zmrzlina (istock.com)

Nemusíte mít doma zmrzlinovač, abyste si připravili poctivou smetanovou pochoutku. Jak na to? Aha! vám přináší tipy a recepty na oblíbené příchutě...

1. Do mrazáku dejte větší kovovou mísu. Do hrnce nalijte 1¼ hrnku plnotučného mléka a 2 hrnky smetany. Vmíchejte do nich semínka vanilkového lusku a přidejte lusk. Přiveďte směs k varu, sundejte z plotny a nechte 5 minut mírně vychladnout. Vyndejte vanilkový lusk.

2. Pomocí balonové metly vyšlehejte 3 vaječné žloutky a ¾ hrnku krystalového cukru. Jakmile začne směs houstnout a zesvětlá, vmíchejte tuto směs do mléka se smetanou.

3. Mix vlijte do čistého kastrolu a na nízkém stupni za občasného míchání zahřívejte po dobu 20 minut.

4. Směs přelijte do keramické mísy a zakryjte potravinovou fólii, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Nechte 30 minut při pokojové teplotě a poté dejte na 2 hodiny do lednice.

5. Nyní vyndejte kovovou mísu z mrazáku. Přelijte do ní směs z lednice a zakryjte potravinovou fólií. Dejte na 6 hodin do mrazáku.

6. Poté kovovou lžící nebo naběračkou směs nahrubo promíchejte a přendejte do vyšší mísy.

7. Pomocí ručního šlehače směs 3 minuty šlehejte. Díky tomu bude mít zmrzlina sametovou texturu. Vraťte zpět do kovové mísy, zakryjte fólii a po dalších 4 hodinách v mrazáku je zmrzlina hotová.

Čokoládová

Potřebujete: 400 g kondenzovaného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 60 g hořkého kakaa, 2 hrsti nalámané čokolády

Postup: Vychlazenou smetanu vymíchejte do šlehačky. Přimíchejte kakao, kondenzované mléko a ručním mixérem míchejte na nejnižší stupeň. Hladkou směs přelijte do kovové mísy předem vychlazené v mrazáku. Přikryjte potravinovou fólií a dejte na 6 hodin do mrazáku.

Jahodová

Potřebujete: 400 g kondenzovaného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 300 g čerstvých/mražených jahod + 4 čerstvé jahody na krájení.

Postup: Jahody (mražené nechte hodinu při pokojové teplotě povolit) rozmixujte do pyré. Ve vyšší míse vymíchejte do šlehačky vychlazenou smetanu. Přilijte kondenzované mléko, jahodové pyré a ručním mixérem míchejte na nejnižší stupeň. Čerstvé jahody nakrájejte na kousky a vmíchejte do směsi. Hladkou směs přelijte do kovové mísy vychlazené v mrazáku. Přikryjte potravinovou fólií a dejte na 6 hodin mrazit.

Karamelová

Potřebujete: 400 g kondenzovaného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 250 g pomazánky z karamelizovaných sušenek,10 karamelizovaných sušenek

Postup: Vychlazenou smetanu vymíchejte do šlehačky. V mikrovlnce rozehřejte pomazánku, aby byla tekutější. Do šlehačky vmíchejte kondenzované mléko, pomazánku a ručním mixérem míchejte na nejnižší stupeň. Sušenky rozlámejte na malé kousky a opatrně vmíchejte do směsi. Poté přendejte do kovové mísy předem vychlazené v mrazáku. Přikryjte potravinovou fólií a dejte na 6 hodin do mrazáku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.