S kvalitou českých potravin problémy nejsou, ale... Nás trápí ceny!! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

S kvalitou českých potravin problémy nejsou, ale... Nás trápí ceny!!

Potraviny
Potraviny (shutterstock)

Z devíti tisíc odebraných vzorků potravin v letošním pololetí potravinářská inspekce zjistila závady v 2300 případech! Nejčastěji při dovozu potravin z Asie a třetích zemí. Česká produkce je prý v pořádku. Co už je horší, jsou ceny některých poživatin.

S nevyhovující kvalitou, chybným označením až po vyloženě ke konzumaci nevhodnými potravinami se Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vcelku běžně setkává. V letošním prvním pololetí inspektoři podnikli 25 tisíc kontrol a z 9 tisíc odebraných vzorků zjistili pochybení v každém čtvrtém případě.

České je dobré

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (47, KDU-ČSL) nejlépe v kontrolách vycházejí potraviny pocházející přímo z Česka. „V druhém pořadí jsou potraviny původem z Evropské unie a zdaleka nejvíce záchytů se děje ze zemí třetího světa,“ řekl včera ministr. Podle něj se teď objevují problémy s kvalitou potravin z jihovýchodní Asie. „To se týká například zeleniny a některých dalších produktů,“ dodal Výborný.

Drahé brambory

Aha! se včera ministra zeptalo na věc, která trápí nejednoho spotřebitele. A totiž, proč jsou mnohé potraviny u nás dražší než na Západě. „Nemyslím si, že to je tak, jak říkáte. Je potřeba sledovat aktuální data. Inflace se za poslední měsíc dostala pod 10 % a výrazný vliv na to mají nejenom klesající ceny energií, ale také i klesající ceny potravin,“ odpověděl Výborný. Jenže podle Českého statistického úřadu v červnu oproti květnu se ceny příliš nezměnily. Například zelenina zdražila meziměsíčně o více než 5 procent, z toho samotné brambory dokonce o 22,1 %. Pokles cen u vepřového či vajec nepřesáhl 4 procenta…

Prý bude líp

Výborný navíc věří, že ceny potravin dále klesnou s přijetím konsolidačního balíčku, který má po přijetí Parlamentem platit od ledna 2024. Balíček totiž počítá, že některé položky se ze současné 15procentní sazby přesunou do dvanáctiprocentní. „A to je pozitivní zpráva pro všechny spotřebitele, protože ta 3 %, to není málo, ta se musí reálně promítnout i v ceně na pultech obchodů. A my samozřejmě ten vývoj ceny budeme sledovat na začátku roku 2024,“ dodal.

Přebalené kuře z Ukrajiny

Dovoz kuřecího masa ze Slovenska na tuzemský trh se za prvních pět měsíců letoška meziročně více než ztrojnásobil. Nejde ale o to, že by země více svého masa vyvážela. Drůbeží pochází z Ukrajiny a na Slovensku se přebalí a míří jako slovenské na trhy EU. U dvou vzorků z 18 odebraných v případě kuřecího původem z Ukrajiny se nalezly stopy salmonely. Naopak u ukrajinského obilí se dosud žádná závadnost nepotvrdila.

Kde hledat informace a dávat podněty?

Víte, které potraviny SZPI vyhodnotila jako nekvalitní či dokonce nebezpečné, či které provozovny musela nechat z hygienických důvodů uzavřít? Tyto informace spotřebitelé najdou například na webu Potravinynapranyri.cz. Na webu, který funguje už 11 let, lze zároveň podat podnět k zahájení kontroly daného výrobku či provozovny. Podle šéfa SZPI Martina Klanici se sami spotřebitelé o kvalitu potravin aktivně zajímají. „Projevilo se to i v tom, že jsme za první pololetí letošního roku obdrželi více než 2000 podnětů od spotřebitelů, šetříme je, zabýváme se jimi, spotřebitelé jsou o výsledku šetření informováni,“ uzavřel šéfinspektor.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.