Vzhůru do Polska! Vrcholí nákupy brambor | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vzhůru do Polska! Vrcholí nákupy brambor

Jaroslav (vpravo) z Hradce Králové nakládá s polským prodejcem nakupené brambory.
Jaroslav (vpravo) z Hradce Králové nakládá s polským prodejcem nakupené brambory. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Brambory na uskladnění jsou oproti loňsku až o více než třetinu dražší. Češi tak hledají možnosti, jak ušetřit. Jednou z nich je nákup zemáků v Polsku. Tam jsou i letos levnější než u nás.

Do nárůstu ceny za pozdní brambory se podle zemědělců promítlo nepříznivé jarní počasí a také vyšší náklady za energie. „Loni jsme je prodávali za 12, letos je kilo za 16 korun,“ porovnal ceny brambor při odběru 25 kilogramů prodejce na tržnici v Hradci Králové. Pytel s 10 kilogramy zemáků tam nyní stojí dokonce až dvě stovky, zatímco loni byl za 120.

Lepší cena i kvalita

I polští trhovci si za letošní úrodu účtují také víc peněz, oproti minulým devíti korunám nyní asi 13 korun, což je ale stále méně než u nás. „Polské kupuju už pár let a to nejen kvůli ceně, ale i kvalitě. Třeba loni byly výborné, tak jsem teď vzal šest patnáctikilových pytlů i pro příbuzné, aby se nákup vyplatil,“ prozradil Aha! Jaroslav (71) z Hradce Králové při sobotním nákupu na tržnici v Kudowě Zdroji poblíž Náchoda. V kudowském supermarketu by pořídil kilo zemáků dokonce jen za osm korun, polovinu ceny z hradecké tržnice. To ale pan Jaroslav nechtěl riskovat. „Neznám je a mám pochybnosti, aby nebyly špatné jako ty v našich obchodech,“ přiznal. I tak prý skvěle pochodil.

Sobotní prodej brambor v polském supermarketu v Kudowě Zdroji: V přepočtu na 8 korun za kilo.

Ušetřili samosběrači

Stále větší oblibu získávají samosběry ovoce a zeleniny, mezi kterými nechyběly ani letos brambory. Samosběry zemáků se v různých koutech země rozjely obvykle začátkem září s cenou v průměru 10 až 15 korun za kilogram, ale na řadě míst už skončily. Jedním z posledních míst, kde je ještě možnost si zemáky nasbírat, je farma v Blatci u Olomouce. Zájemce o žluté brambory ze samosběru v ceně 13 korun za kilo zde přijmou ještě dnes nebo v úterý, než i tady samosběr pro letošek definitivně ukončí.

V řetězcích levněji, ale...

V českých supermarketech se cena brambor pohybuje okolo 20, v akčním prodeji nejčastěji 15 korun, ovšem spotřebitelé s nimi nemívají dobrou zkušenost. Buď brzy nahnívají, klíčí anebo nejsou valné chuti, takže nadšení z úspory peněz nakonec často opadává.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.