Samosběry v plném proudu: Triky na skladování brambor | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Samosběry v plném proudu: Triky na skladování brambor

Brambory se třídí přímo na poli.
Brambory se třídí přímo na poli.  (Foto Aha! – Romana Vébrová)

Jen těžko by se hledal, kdo je nejedl. Končily na stolech panovníků i obyčejných lidí, mnozí je považují na největší přínos, který mělo lidstvo z objevení Nového světa. Řeč je o bramborách. Česká kuchyně se bez nich prakticky neobejde.

Uplatnění najdou jako přílohy i součást hlavních jídel. Hned zjara se strávníci těší na velmi rané odrůdy. Hlízy s tenkou, jakoby potrhanou slupkou, se u nás pěstují v níže položených regionech Polabí a jižní Moravy. „Jsou to speciální odrůdy, které za krátkou dobu narostou do tržní velikosti. Určené jsou k rychlé spotřebě,“ popsal Jan Lhotský ze společnosti Vesa Velhartice, která se zabývá šlechtěním brambor.

Kam s nimi

Kdo se těší na nákup pytlů brambor k uskladnění, měl by zbystřit. Hlízám je potřeba na přečkání zimy vytvořit podmínky. Potřebují dostatečnou vlhkost vzduchu, jinak se během skladování scvrknou. Konzumní brambory se skladují při teplotě kolem 4 stupňů Celsia. „Pokud je vyšší, dochází ke klíčení, pokud je nižší, přeměňují se v bramborách škroby na cukry a sládnou,“ popsal šéf Vesy Velhartice Vladislav Klička. Jestliže nemá zákazník ty správné podmínky, je lepší brambory kupovat průběžně.

Prané neskladovat

Pokud si lidé myslí, že nakoupí vyprané brambory, uloží je do sklepa a do jara má vystaráno, spláče nad výdělkem. I pokud to budou pozdější odrůdy určené ke skladování, dlouho nevydrží. Mytí znamená pro brambory stres a rychleji se pak kazí...

Velké nebo menší?

Pro mnohé kuchtíky je ideálem obří brambora, kterou oškrábou a mají hotovo. Je to ale na úkor kulinářského zážitku. U přerostlých brambor bývá chuť jakoby naředěná. S menšími kusy je sice v kuchyni více práce, ale jsou chutnější.

Naklíčená, zelená...

Pokud v domácích podmínkách brambory naklíčí, netřeba je hned zlikvidovat. Stačí olámat klíčky, pozor, ty jsou jedovaté, hlízu oškrábat a uvařit. Nebude ale tak chutná. To ty zelené obsahují jedovatý solanin. Je lepší zelené části neodkrajovat a rovnou celý kus vyhodit.

Varné typy

  • Odrůdy označené jako A či AB (BA) mají pevnou dužinu, nerozvaří se. Jsou vhodné na přípravu salátů i jako příloha.
  • Varný typ B, BC se vyznačuje dužinou středně pevnou až kyprou, jsou slabě až středně moučnaté. Tyto brambory jsou vhodné jako příloha, do polévek i na těsta či kaše.
  • Kypré, silně moučnaté jsou brambory typu C (CB). Ty jsou vhodné na kaše či těsta.

Šlechtitelé a odrůdy

V ČR se zabývají šlechtěním brambor řžada firem. V současné době je u nás registrováno 123 odrůd, z toho 74 přímo českých. Mezi velmi rané patří například Cidlina, Radana, Emina, Katy či Primarosa. Rané jsou Dagmar, Adéla, Alice, Gabreta či Axa. Polorané pak Kariera, Roňa, Radmila Red Anna či Keřkovské rohlíčky.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.