Zpráva o stavu české gastronomie: Steak přes 200 Kč, pivo skoro za padesát!

Zdražování jídla a pití v českých restauracích, bistrech a hospodách nebere konce. Od ledna však budeme muset sáhnout do kapsy ještě hlouběji. Meziroční nárůst cen podle společnosti Dotykačka dosáhl v srpnu v průměru osmi procent. Jak se to v praxi projevilo? Podle posledních údajů společnosti za polévku v některém z provozů zaplatíme v průměru 54 korun – v Praze to je ale třeba i přes sedmdesát. Na steak v hospodě pak musíme mít minimálně 201 korun, a když »flákotu« chceme ještě zapít pivem, chce to dalších 49 Kč.
Velký pivní třesk
Jenže i takové ceny – alespoň u piva – budou brzy minulostí. Od příštího roku se má v rámci vládního balíčku čepované přesunout z desetiprocentní sazby DPH do základní sazby 21 procent. Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků odhaduje, že v souvislosti s tím dojde k velkému třesku. „Protože cenový šok, zejména u piva na leden, bude dramatický,“ podotkl. Cena oblíbeného moku by podle něj v hlavním městě pak mohla přesáhnout 70 korun!
Umírněné léto?
Jak ale dokládají údaje společnosti Sodexo Benefity, nárůst cen obědů v restauracích a hospodách byl během letních měsíců jen mírný. Průměrná cena obědového menu se během nich zvýšila jen o 90 haléřů a v srpnu dosáhla průměrných 184,60 korun, v Praze jako jediném z krajů cena překročila hranici 200 Kč. „Potvrzuje to trend, který pozorujeme od začátku tohoto roku. A to, že ceny obědů již nerostou tak rychle, jako tomu bylo minulý rok,“ tvrdí Jan Michelfeit ze Sodexo Benefity. To podle něj souvisí s tím, že ceny začínají narážet na psychologický strop, což už zákazníky odrazuje.
Stále dražší, stále v propadu
Z údajů Dotykačky také plyne, že jsou jen 3 kraje v zemi, kde tržby restauratérům meziročně vzrostly. Mezi nimi Praha (+ 4 %), Olomoucký (+ 2 %) a Jihomoravský kraj (+ 1 %). „Hlavní město si zpravidla žije svým vlastním životem, a i když se jinde nedaří, tamější gastro podniky praskají ve švech,“ říká šéf firmy Petr Menclík. Letošek však byl podle něj oproti předchozím rokům jiný. „Už v květnu a červnu se metropole srovnala se zbytkem republiky a klesla pod loňské hodnoty. Do plusových čísel ji nakonec vytáhl až prázdninový nájezd zahraničních turistů,“ dodal Menclík.