Hola, hola, svačina volá! Tipy Aha! na ty nejlepší | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Hola, hola, svačina volá! Tipy Aha! na ty nejlepší

Která svačina neskončí v koši? Ta, u které školák pomáhá s přípravou. Na jídlo se totiž podstatně víc těší.
Která svačina neskončí v koši? Ta, u které školák pomáhá s přípravou. Na jídlo se totiž podstatně víc těší. (Foto Akademie kvality, scom)

Nový školní rok se rozjel a s ním i každodenní úkol rodičů – vymyslet, co připravit dětem ke svačině. Aha! vám přináší inspiraci...

Proč je svačina důležitá?

Děti by měly jíst pravidelně a svačina je jednou z důležitých denních dávek, která by měla pokrývat 5 – 15 % denní »snědené« energie. „Svačinou u dětí můžeme podpořit lepší soustředění, zabránit přejídání po návratu ze školy. Je to jedno z důležitých jídel, které vaše dítě připravuje také na odpolední pohybové aktivity,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Navíc je svačina jedním z jídel zajišťujících dětem správný růst a vývoj. A tím, že rodiče chystají dětem svačiny a nenechávají výběr na nich, se dá zabránit špatným jídelním návykům.

Co se hodí?

Mezi vhodné »svačinové« potraviny patří: pečivo (pro starší děti klidně i celozrnné), chléb, knäckebrot, »křupínky« nebo např. tortilly, žervé či tvaroh, šunka, sýr, maso, pomazánky, jogurt apod. A v neposlední řadě samozřejmě i zelenina nebo ovoce.

Zeleninový sendvič (4 porce)

Potřebujete: Velkou mrkev, ledový salát, salátovou okurku, 2 velká rajčata, 16 plátků toastového chleba, 150 g pomazánkového másla

Postup: Oloupanou mrkev a salátovou okurku nakrájejte na tenké proužky pomocí škrabky. Toastový chléb poté potřete pomazánkovým máslem. Na namazaný toastový chléb naskládejte nakrájenou mrkev, tenké proužky okurky, natrhaný ledový salát a plátek rajčete.

Rohlíčky s jablky

Potřebujete: 4 velká jablka, 400 g listového těsta, 2 vejce, 50 g vlašských ořechů, 20 g třtinového cukru

Postup: Jablka oloupejte, nakrájejte je na tenké měsíčky a zbavíte jádřinců. Listové těsto rozválejte na tenký obdélník a z něj vykrojte trojúhelníčky. Trojúhelníčky potřete vyšlehaným vejcem. Každý trojúhelníček posypte nasekanými ořechy a cukrem. Na jeden konec trojúhelníčku umístěte měsíčky jablka. Trojúhelníčky zabalte do tvaru rohlíčků. Rohlíčky umístěte na vymazaný plech. Předehřátou troubu nastavte na 180 °C a rohlíčky pečte cca 25 minut, dokud nebudou zlatavé.

Slané koláčky v košíčku se šunkou a sýrem

Potřebujete: 4 vejce, 150 g šunky, 150 g nastrouhaného sýra, menší papriku, balíček prášku do pečiva, 200 g polohrubé mouky, sůl, hrst pažitky

Postup: Vejce oddělte, bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Do vyšlehaných bílků postupně vmíchejte žloutky. Přidejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a opatrně promíchejte. K směsi přidejte nadrobno nakrájenou papriku, šunku, nasekanou pažitku a strouhaný sýr. Opatrně zamíchejte, až vytvoříte jednotnou směs. Hotovou směs přendejte do formiček na muffiny, například papírových nebo silikonových. Předehřátou troubu nastavíte na 170 °C a muffiny pečte cca 25 minut, dokud nebudou zlatavé a upečené i uvnitř.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.