Děti na Kladně si hrály v podzemní garáži: Škoda přes 10 000 korun | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Děti na Kladně si hrály v podzemní garáži: Škoda přes 10 000 korun

Auta pokrývala vrstva poprašku.
Auta pokrývala vrstva poprašku.  (Foto MP Kladno, archiv Romana Červa )

Naposledy si o prázdninách pořádně »vyhodit z kopýtka« před prvním zvoněním si nejspíš chtěla skupina školáků v Kladně. Řádění s hasičáky v podzemní garáži teď jejich rodiče musí vysvětlit policistům.

Pětice nezbedníků měla nejspíš »dlouhou« sobotu. Tak vyrazila do podzemní garáže bytovky v Hřebečské ulici, kde se vyřádila s hasícími přístroji. Když se na místo dostavili strážníci, které přivolal obyvatel domu, nestačili se divit. Caparti zmizeli.Parkoviště i s auty bylo ale plné jemného prachu, jakoby nasněžilo.

Malí vandalové!

Viníky usvědčily vystříkané práškové hasicí přístroje i kamery. „Ze záznamů jsme zjistili, že si v garážích hrála skupina dětí. Dva chlapci začali střídavě používat hasicí přístroje. Všechno v nejbližším okolí bylo během chvilky pokryto jemným práškem,“ uvedl kladenský stážník Milan Krupka.Viníky posléze nalezli sedět v altánu v parku za domem. Největší oplétačky s úřady nejspíš čekají rodiče dvou vykuků, kteří přístoje vystříkali. Způsobená škoda totiž přesáhla hranici 10 000 korun. Případ si tak převzala republiková policie.

Svépomocí nečistit!

Podle odborníka na automobily Romana Červa by řidiči, kterým se stane něco podobného měli být velmi obezřetní a situaci by neměli rozhodně podceňovat. „Takové znečištění nikdy neodstraňujte sami, ale vždy volejte specializovanou firmu. Nejprve je nutné vše řešit s policí a pojišťovnou,“ sdělil. Škoda podle něj může být i vyšší, než je na první pohled patrné. „Může se ukázat až časem. Ten prášek obsahuje chemii, která do laku nepatří. Pokud se do něj dostane třeba skrze prasklinu, může jej začít rozežírat. Je otázka, jak auto bude vypadat za pár měsíců, za rok a podobně,“ doplnil. Jediným řešením v takovém případě podle něj může být auto draze přelakovat. U některých vozů vyjde tzv. celek i na 100 000 korun. Reagovat na hasící prášek mohou podle něj ale i stěrače, gumové těsnění kolem oken a dveří nebo plasty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.