Zvolená hlava státu včera »hoblovala asfalt«: Pavel osedlal mašinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zvolená hlava státu včera »hoblovala asfalt«: Pavel osedlal mašinu!

Zvolený prezident Petr Pavel na pražském veletrhu Motocykl
Zvolený prezident Petr Pavel na pražském veletrhu Motocykl (Zbyněk Pecák)

Vyvětrat svou motorku z garáže se včera rozhodl Petr Pavel (61). Zajel se totiž podívat na výstavu motocyklů do pražských Letňan. Češi tak mohli poprvé zvoleného prezidenta vidět přímo na mašině. V patách mu ale po celou dobu byla jeho ochranka.

Při jízdě na motorce často bývá pocitově ještě méně stupňů, než kolik opravdu je. Po svém příjezdu na včerejší zahájení pražského veletrhu tak musel Pavel počkat, až mu rozmrznou ruce a pusa. „Moc jsem se těšil na to, že dnes vytáhnu motorku, už mě svrběly ruce,“ řekl Pavel. Ten už za týden složí prezidentský slib a vystřídá na Hradě Miloše Zemana (78). „Budu se těšit, že se v průběhu roku budeme potkávat na různých motorkářských akcích,“ dodal pak Pavel směrem k návštěvníkům motoveletrhu.

Spojenec na Hradě?

Na to zareagoval směrem k motorářům i ministr dopravy Martin Kupka (47, ODS), který na výstavě Pavla osobně přivítal. „Něco mi říká, že vy všichni budete mít na Hradě velké zastání,“ prohlásil šéf rezortu. Zvolený prezident si projel trasu dlouhou přibližně 35 kilometrů ze svého domova Černouček na Litoměřicku. Na akci, kterou navštívil, je rovnou 110 vystavovatelů, kteří předvádí několik set svých strojů. To má podpořit i prodej motocyklů u nás. I přes energetickou krizi a dopady covidu v Česku vzrostl jejich prodej o 16 procent na rekordních 25 500 prodaných nových strojů.

Petr Pavel zahájil veletrh Motocykl

Video se připravuje ...

Bezpečnost především

Pavlova ochranka nejspíš není z koníčku zvoleného prezidenta úplně nadšená. Stejně ale jako Václav Klaus (81) během svého působení na Hradě lyžoval a prezident Miloš Zeman (78) vyrážel na dnes už legendárním žlutém člunu na vodu, tak Pavel má v oblibě zas jízdu na motorce. Na cestě ho doprovázely dvě policejní auta a další dvě podobné motorky jako měl Pavel, na kterých seděli skoro stejně vysocí osobní strážci.

V pořadu 7 pádů Honzy Dědka navíc sama zvolená hlava státu nastínila, že by do budoucna mohl mít s ochrankou stejný systém jako za jeho působení v NATO. „V Bruselu jsme to dělali tak, že jsme se různě míchali a občas jsme si i střídali motorky, aby nebylo jasné, kdo je ten chráněný,“ prozradil Pavel.

Odvolá Pavel guvernéra ČNB?

Zvolený prezident připustil pro deník E15, že by se mohl zabývat odvoláním guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla (45). A to z důvodu, že zatím nezískal bezpečnostní prověrku na nejvyšší úroveň. Podle zákona ji totiž šéf centrální banky musí mít. Podle Pavla bez prověrky nelze takhle vysokou funkci zastávat. Mluvčí ČNB Petra Krmelová ale včera uvedla, že nejvyšší bankovní dům v Česku stejně není oprávněna přijímat materiály v nejvyšším stupni utajení, na přísně tajné ani takové materiály nevytváří.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.