Pavel složil slib a stal se čtvrtou českou hlavou státu: Jak to probíhalo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pavel složil slib a stal se čtvrtou českou hlavou státu: Jak to probíhalo?

Nový český prezident Petr Pavel
Nový český prezident Petr Pavel (Foto scom)

Střídavě déšť, střídavě slunce. Tak to včera vypadalo při inauguraci nového prezidenta Petra Pavla (61) na Pražském hradě. Ve svém projevu z balkonu, kde mu sekundovala manželka Eva (58), lidem slíbil, že udělá vše pro to, aby ve společnosti konečně nastala změna. „Nebude to lehké, ale zvládneme to,“ ujistil. Jak celý slavností den vypadal?

8:30Petr Pavel s manželkou Evou (58) a za doprovodu svých ochránců odjíždí ze svého domu v Černoučku. Míří do Hrzánského paláce, který novému prezidentovi propůjčila vláda. V něm hodlá úřadovat ještě po inaguraci, než budou na Pražském hradě připraveny kanceláře.

12:00 – Před polednem přijíždějí Pavlovi se syny Janem a Pavlem na Pražský hrad. Procházejí špalírem praporečníků a příslušníků Hradní stráže a míří na společný oběd s již bývalým prezidentem Milošem Zemanem (78) a první dámou Ivanou Zemanovou (57). Servíruje se vývar a svíčková.

14:00 – Začíná společná schůze Senátu a Poslanecké sněmovny ve Vladislavském sále. Zahajuje ji šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (38, TOP 09). Ta v projevu splete jméno Zemanovy ženy, když ji nazve Ivou namísto Ivanou. Následně Pavel skládá prezidentský slib do rukou šéfa Senátu Miloše Vystrčila (62, ODS) a podepisuje jej. Tímto se oficiálně stává čtvrtou českou hlavou státu.

Takhle složil Petr Pavel slib: Potlesk pro nového prezidenta ve Vladislavském sále

Video se připravuje ...

14:15 – Pavel přednáší svůj projev. „Volbami skončila práce volebního týmu, ale začala práce mnohem složitější a delší pro nový tým. A tím týmem jsme dnes my všichni,“ řekl. V 16minutovém projevu mj. zopakoval, že s odborníky, vládou a Parlamentem hodlá najít řešení pro naši zemi.

14:50 – Prezident s chotí zdraví z balkonu občany, III. nádvoří je beznadějně zaplněno. Státní hymnu zazpíval dívčí sbor. Z balkonu následně vojáci rozvinou prezidentskou standartu. Tu samou, kterou v roce 2015 skupina Ztohoven vyměnila za rudé trenýrky na protest proti Zemanově politice. Standarta byla zrestaurována a vrátily se na ni symboly, které umělci odstranili a rozstříhali.

15:12 – Hlava státu pokládá květiny u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Následně se ještě zdraví s přítomnými lidmi a rozdává podpisy. „Děkujeme!“ a „Hodně štěstí!“ zní z davu.

15:30 – Následuje číše vína s hosty inaugurace ve Španělském sále. Té se však už neúčastnili exprezidenti Zeman ani Václav Klaus (81). „Mám už třetí vystoupení za sebou a je to jako tempo poslance s přednostním právem,“ vtipkuje Pavel před hosty. Když mluví o tom, že se jeho paní se svou úlohou nejspíše srovnala, Eva Pavlová nechápavě zvedne obočí. To v sále vyvolá smích.

18:00 – Pavlův inaugurační den zakončuje koncert České filharmonie a Pražského filharmonického sboru pod taktovkou dirigenta Jakuba Hrůši v kapli sv. Václava. Vedle hymny zazní tři symbolická díla – Meditace, Svatá Ludmila a Te Deum, vše zakončuje modlitba.

Pavel poděkoval na Hradě rodině a manželce Evě i svýmu týmu a příznivcům včetně harleyářů

Video se připravuje ...



Přečtěte si
pravlast
11. 3. 2023 • 14:34

Kolikátý slib v pořadí a komu tentokrát?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.