Už není prezidentem: Velké loučení s Milošem Zemanem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Už není prezidentem: Velké loučení s Milošem Zemanem

Miloš Zeman
Miloš Zeman (M. Pekárek, D. Kundrát, J. Koťátko, D. Malík, M. Rušinová, reprofoto ČT)

Desetiletá éra Miloše Zemana (78) na Pražském hradě se včerejškem uzavřela. Svoji kariéru tak končí poslední z velké trojky »devadesátkových« politiků. Deník Aha! si proto připravil menší ohlédnutí za angažmá v pořadí třetí české hlavy státu.

Pragmatik, technolog moci, člověk, jenž dokázal rozdělovat společnost a prezident, který ukázal, kam až se dají posunout mantinely Ústavy. Takto Miloše Zemana vidí politolog Lubomír Kopeček, podle něhož se na desetileté hradní kapitole »jezevce z Vysočiny« dá najít pozitiv jen málo a převažují negativa. „Za prvé bych zmínil prolamování ústavních mantinelů a jako příklad uvedu jmenování Rusnokovy vlády v roce 2013. Druhý moment je spojený s dělením společnosti. Miloš Zeman svou politickou strategii hodně postavil na tom, že mobilizoval proti svým odpůrcům. Třetí důležitý moment je zpochybnění české příslušnosti k Západu,“ míní politolog.

Nevydařené investice

Velké úsilí věnoval Zeman zahraniční politice, kdy inklinoval spíše na východ. Styky s Čínou měly přinést do Česka investice v řádech stovek miliard korun. Jenže z nich přitekl jen zlomek. „Když se na to díváme s odstupem času, tak ze slibovaných investic nebylo nic a v zásadě je to asi největší pasivum jeho prezidentství, kdy se ukázalo, že ekonomická diplomacie nefunguje,“ uvedl Kopeček.

Otočil až s válkou

Co se vztahů s Moskvou týče, Zeman otočil až loni v únoru poté, co Rusové zaútočili na Ukrajinu. Do té doby byl vnímán jako jeden ze spojenců Vladimira Putina (70) v Evropě. Ovšem na druhou stranu Zeman také velmi podporoval proizraelskou politiku v Česku. A měl svůj velký sen – přesunutí ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Ovšem ten během jeho mandátu zůstal nenaplněn. O půlnoci ze středy na čtvrtek se totiž uzavřela kapitola Zemanova prezidentství a na uvolněný »trůn« usedne Petr Pavel (61)…

Prezidentská dekáda

Rok 2013 *Už v roce svého zvolení Zeman způsobil pořádný rozruch. Nejprve svým vrávoráním u korunovačních klenotů, které Hrad omlouval virózou. Ovšem tehdejší šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (70, ODS) později uvedla, že z prezidenta cítila alkohol. *Po policejním zásahu na Úřadu vlády skončila Nečasova vláda. A tady Zeman poprvé ukázal, jaký hodlá být prezident. Místo toho, aby nová vláda vzešla ze stran ve Sněmovně, jmenoval Zeman úřednickou Rusnokovu vládu. Ta ale nezískala důvěru a vše dospělo k předčasným volbám.

Fiala povečeřel naposledy se Zemanem. Dali si řízek a mimořádně skleničku vína

Video se připravuje ...

Rok 2014

  • Ostřejší slova nikdy nebyla Zemanovi cizí, ale při rozhovoru v Českém rozhlase několikrát použil velmi vulgární slovník, kdy v éteru zaznělo několikrát slovo ku*da, když Zeman mluvil o ruské skupině Pussy Riot.
  • Zeman takové vyvolal rozruch během své návštěvy autoritářské Číny. Zde prezident řekl, že se tam přijel učit „stabilizovat společnost“. Navíc zpět se vracel soukromým tryskáčem skupiny PPF, které tehdy šéfoval nejbohatší Čech Petr Kellner (†56), jenž měl v Číně vlastní byznysové zájmy. Hrad to odůvodnil časovou úsporou, aby Zeman stihl oslavy státního svátku 28. října.

Rok 2015

  • Během projevu k holocaustu Zeman nařkl novináře Ferdinanda Peroutka, že podlehl nacistické ideologii a v časopise Přítomnost z roku 1936 publikoval článek „Hitler je gentleman“. Do hledání textu se pustila řada historiků a také pracovníku Hradu, ovšem nikdy nebyl nalezen a se Zemanem se soudila vnučka novináře Terezie Kaslová.
  • V tomto roce nezískal kancléř Vratislav Mynář (55) prověrku na nejvyšší stupeň, o kterou si zažádal. I přes původní vyjádření Zeman nikdy svého kancléře nenahradil.

Rok 2016

  • Čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přivítal Zeman v Praze. To vyvolalo množství protestů. A terčem kritiky se staly i některé zákroky policie během nich.
  • V prosinci Hrad oznámil, že Zeman telefonicky mluvil s tehdy čerstvě zvoleným prezidentem USA Donaldem Trumpem, který ho pozval na návštěvu Bílého domu. Audience ve Washingtonu se ale český prezident nikdy nedočkal.

Rok 2017

  • Vztahy Zemana a Sobotky vygradovaly v květnu roku 2017, kdy se odehrála fraška ohledně demise. Premiér chtěl předat prezidentovi demisi, ale ten tvrdil, že demisí předsedy nekončí celá vláda, nýbrž jen šéf kabinetu. Sobotka sice přišel na Hrad, ale bez demise. Za to si ho Zeman vychutnal a během řeči premiéra dokonce odešel.
  • V tomto roce Zeman vyvolal rozruch, když udělil milost na doživotí odsouzenému Jiřímu Kajínkovi (62), který si odpykával trest za dvojnásobnou nájemnou vraždu.

Rok 2018

  • Zeman celkem přesvědčivě obhájil mandát prezidenta republiky, když s velkým náskokem porazil svého protikandidáta Jiřího Drahoše (74).
  • V březnu v anglickém Salisbury byl spáchán atentát nervově paralytickou látkou Novičok na někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala. Podezření padlo ihned na Moskvu. Prezident ale začal prohlašovat, že se Novičok vyráběl i v Česku. To odmítl šéf rozvědky BIS Michal Koudelka. Zeman pak jeho lidi nazval čučkaři.

Rok 2019

  • Zeman odmítl jmenovat Michala Šmardu ministrem kultury jako náhradu za Antonína Staňka. I když sociální demokraté zprvu hrozili i odchodem z vlády, nakonec ustoupili a rezortu se ujal Lubomír Zaorálek.

Rok 2020

  • Svět ochromila pandemie koronaviru. Zeman tehdy apeloval na lidi, aby nemoc nebrali na lehkou váhu. Poděkoval také Pekingu za dodávky zdravotnického materiálu do Česka.
  • Pozornosti se také dočkalo zdraví prezidenta, který si při pádu během chůze bez hole zlomil ruku. Už tehdy Zeman trpěl neuropatií dolních končetin způsobenou cukrovkou.

Rok 2021

  • Babišova vláda oznámila, že české tajné služby podezřívají z výbuchů ve Vrběticích agenty ruské GRU a vyhostila několik desítek ruských diplomatů. Zeman ale několikrát mluvil o více vyšetřovacích verzích celé věci, čímž napomáhal ruské propagandě.
  • Po volbách převezla prezidenta do Ústřední vojenské nemocnice sanitka a Zeman strávil několik týdnů na oddělení intenzivní péče. Hrad ale mlžil o tom, jaký je prezidentův zdravotní stav a v Senátu se mluvilo o možnosti převést část pravomocí hlavy státu. Zeman toto označil za puč.

Rok 2022

  • Po vypuknutí války na Ukrajině otočil Zeman o 180 stupňů a postavil se proti Rusku. Ještě pár dní před invazí ale tvrdil, že žádná válka nebude a mluvil o blamáži amerických tajných služeb.
  • Pozdvižení vyvolala milost pro někdejšího šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, kterého soud poslal za ovlivňování veřejných zakázek na tři roky do vězení. Zeman ale svého »hajného« kriminálu uchránil.

Rok 2023

  • Na začátku roku Zeman udělil milost Janě Nečasové, manželce někdejšího premiéra Petra Nečase a ženě, která stála za pádem vlády. Prezident ji prominul zbytek zkušební doby. Na zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy se ale milost nevztahuje.

Konec Zemanovců

Strana práv občanů – Zemanovci, která pomohla dostat Zemana na Hrad, končí. CNN Prima News to oznámil místopředseda partaje Marian Keremidský. „Víceméně jsme z větší části ve shodě, že s koncem mandátu pana prezidenta skončíme i my,“ uvedl.

NoviNářek - Loučíme se s Milošem Zemanem: Nebylo to krásné, ale bylo toho dost. Sbohem a krteček

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.