Končící prezident Zeman: Nižší valorizaci bych nepodepsal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Končící prezident Zeman: Nižší valorizaci bych nepodepsal

Miloš Zeman
Miloš Zeman (M. Pekárek, D. Kundrát, J. Koťátko, D. Malík, M. Rušinová, reprofoto ČT)

Snížení valorizace důchodů, které v sobotu ve Sněmovně protlačila vládní pětikoalice, by přes Miloše Zemana (78) neprošlo. A míní, že normu Ústavní soud zatrhne.

Ve středu má vládní předlohu projednat Senát, pak ji k podpisu dostane prezident Petr Pavel (61). „Vím, že pan prezident Pavel vyjádřil pochybnosti o legitimitě nebo legalitě ústavnosti tohoto zákona. Kdybych ještě byl prezidentem, zcela určitě budu tento zákon vetovat,“ řekla končící hlava státu včera na Primě. Průměrný starobní důchod podle Ministerstva práce nyní dosahuje 19 440 Kč.

Miloš Zeman o důchodech

Video se připravuje ...

Podle vládní novely, kterou po pěti dnech bojů Sněmovna v sobotu schválila, lidé od června místo 1770 korun dostanou přidáno v průměru jen 760 korun. Snížení valorizace by se dotklo také současného prezidenta a Zeman soudí, že pokud opozice předlohu napadne u Ústavního soudu, ten jí dá za pravdu. Zeman řekl, že jeho starobní penze činí 23 tisíc korun. K tomu bude brát prezidentskou rentu 50 tisíc, ke které náleží dalších 50 tisíc měsíčně na kancelář a asistenty. „Tak budeme z toho muset vyžít,“ dodal ještě Zeman.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.