Prezident Petr Pavel a jeho křest ohněm: Dilema rozsekl perem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prezident Petr Pavel a jeho křest ohněm: Dilema rozsekl perem!

Prezident Petr Pavel na tiskové konferenci k valorizaci důchodů. (15.3.2023)
Prezident Petr Pavel na tiskové konferenci k valorizaci důchodů. (15.3.2023) (Blesk:Jakub Poláček)

Ve funkci není nový prezident Petr Pavel (61) ani dva týdny, a už měl na stole ožehavé téma – mimořádnou valorizaci penzí. Jenže i když vládě Petra Fialy (58, ODS) vyhověl, kabinet si od něj vyslechl své. Deník Aha! zjišťoval, jestli tím nová hlava státu ukázala, jak bude dalších 5 let úřadovat.

Pavel nižší červnovou valorizaci důchodů podepsal, ale připojil několik výhrad. Prezidenta trápí především otázka ústavnosti celého procesu schvalování. Novela tak s největší pravděpodobností doputuje k Ústavnímu soudu. Pavel vyšel Fialovi a spol. vstříc, ale... „Dal jasný signál jak vládě, tak opozici, že není prodlouženou rukou pětikoalice,“ prohlásil politolog Radek Soběhart v ČT. Kromě vládní koalice, která návrh na sníženou valorizaci prosazovala, budou mít z Pavlova podpisu radost i koaliční voliči.

Ti ovšem nejsou jediní, kteří novou hlavu státu volili, jak upozorňuje politolog Josef Mlejnek. „Na jeho elektorát to může mít rozporuplný vliv. Voliči koalice to ocení. Ale on samozřejmě voliče i z jiných zdrojů a ti mohou být naštvaní, že se zachoval slabě, nedostatečně,“ myslí si. Pavlův přístup k celé věci by ale mohl do budoucna zabránit sporům s opozicí. „On s ní jedná, bere na ni ohled. V zásadě se s ní shodl v tom, že ta norma může být protiústavní,“ dodal Mlejnek.

Přestože Pavel není politickým matadorem, ještě před svojí inaugurací dával najevo, že nechce být jen nějakým ořezávátkem. „V politice je nováček a vyjádřil ambice, že chce být aktivní prezident. Že chce výrazněji zasahovat do vnitřní politiky,“ uvedl Mlejnek. Podle Soběharta dal Pavel svým vystoupením k valorizacím najevo, že chce být silnou a samostatnou figurou mezi českými politiky. Dodal, že se hlava státu snažila být i co nejvíce nestranná. „svém rozhodnutí dopředu nikoho neinformoval, nikoho z vládního, ani opozičního tábora,“ dodal politolog.

Pavel: Důchodovou novelu podepíšu, ale musí ji přezkoumat soud

Video se připravuje ...

Pavlovy plány aneb 8 oblastí

Nový prezident zveřejnil svůj plán na prvních 100 dní v úřadu a uvedl, že by mu nebylo vlastní hájení, které se většinou spojuje s první stovkou u politiků v novém úřadu. Osm oblastí, kterým se chce věnovat, definoval takto:

  • Otevírání Pražského hradu veřejnosti.
  • Transparentní a pravidelná komunikace.
  • Dodržování pravidel v Kanceláři prezidenta.
  • Zvyšování politické kultury v Česku.
  • Odborné vedení země.
  • Česko jako spolehlivý zahraniční partner.
  • Pomoc s problémy občanů v regionech.
  • Zodpovědné jmenování ústavních soudců.

Pokuta za dary

Za netransparentní údaje o dárcích v prezidentské kampani dostal Pavel pokutu 60 000 korun. Tu mu udělil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. „Za to, že přehled sponzorů, který jako kandidát zveřejnil před volbami, neobsahoval, a to bohužel ve výrazné většině případů, povinné informace. Tedy u fyzických osob datum narození a obec pobytu, u právnických osob název, IČO a sídlo,“ řekl magazínu Reportér Jan Outlý z úřadu.

Přečtěte si
Eva Korotvičková
18. 3. 2023 • 11:32

Nechce si to s nikým rozházet,ale lidem v důchodu nepomohl.

pravlast
17. 3. 2023 • 10:01

Nedal žádný signál vládě i opozici,dal jasně najevo že důchodci mají smůlu.A lidi,tedy národ také.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.