Liščí miminko našli v garáži: Záchranáři věří, že bude v pořádku... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Liščí miminko našli v garáži: Záchranáři věří, že bude v pořádku...

Malé lišče je asi čtyři týdny staré. Nyní musí zůstat pět dnů v karanténě. Záchranáři doufají, že přežije.
Malé lišče je asi čtyři týdny staré. Nyní musí zůstat pět dnů v karanténě. Záchranáři doufají, že přežije. (Foto Záchranná stanice Drosera)

Schoulené a bezmocné mládě lišky našli majitelé garáže v Sadově na Karlovarsku. Vědí, že toto bývá problém, na mládě nesáhli a raději zavolali na pomoc zvířecí záchranáře.

A udělali dobře. Podle odborníků je totiž podezřelé, když lišče opustí noru dříve než na začátku května. „Tomuhle mláděti jsou odhadem čtyři týdny. Nevypadalo zraněně, ale v lidském obydlí by ho maminka stěží našla. Navíc je to příliš brzo, aby svou noru opustilo,“ řekl Aha! zvířecí záchranář z Drosery Vilda Babič.

Malé lišče tak putovalo do pětidenní karantény v záchranné stanici, kde se ho budou snažit vykrmit. Zatím baštilo bez problémů. Návrat do volné přírody je proto nadějný. Ne vždy to ale platí u všech mláďat, která osamocená v přírodě lidé najdou. Obzvlášť teď na jaře je podle odborníků velký problém rozpoznat, zda potřebují pomoc, či nikoliv.

Jak se zachovat

„Na zvíře nikdy nesahejte a hned volejte zvířecí záchranáře. My danou situaci vyhodnotíme a případně pro zvíře dojedeme. Malé veverky ležící bezvládně v trávě, v parku či v lese potřebují lidskou pomoc. Srnčata a zajíčci však nikoliv. Ti bývají často osamoceni, a nic jim tak nehrozí,“ radí záchranář.

Přečtěte si
Frantisek Fiser
15. 4. 2023 • 20:16

Jasně lišky jsou premnožený a lidi jsou co ty chytrolíne? Se s těma tvýma kámošema ve zbrani postřílejte navzájem a uděláte lidstvu lepší službu než tím co děláte.

Josef Folta
30. 3. 2023 • 08:17

To je asi vtip? Lišky jsou u nás velice přemnožené, jsou to hlavní přenašeči vztekliny a oni zachránili lišče a chtějí ho vrátit do přírody? Vloni jsme střelili 26 lišek a to není ani čtvrtina stavu v revíru.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.