Je kost a kůže?! Myslivci na Karlovarsku pozorovali vlka Bublu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Je kost a kůže?! Myslivci na Karlovarsku pozorovali vlka Bublu

Bublu zachytily fotopasti na Karlovarsku
Bublu zachytily fotopasti na Karlovarsku (Hnutí DUHA/Drosera Bublava)

Smečka ho nepřijala. To si myslí myslivci z Karlovarska o vlku Bublovi. Vyléčeného ze zranění ho ochránci přírody vypustili v lednu do volné přírody.

„Je vyhublý na kost a kůži. Když jsem zkoumal jeho trus, zjistil jsem, že jsou v něm jen pozůstatky po myších,“ řekl Deníku jeden z myslivců z Karlovarska. Jeho kolegové pak Bublu viděli na vlastní oči. Snímky z fotopastí navíc ukazují, že vlk migruje po celém kraji. Za pár dnů dokáže ujít i desítky kilometrů. Hnutí Duha si však stále stojí za tvrzením, že je Bubla v pořádku a že se pohybuje v okolí své rodné smečky.

Nefunkční obojek

Hnutí Duha vybavilo vlka Bublu telemetrickým obojkem. Ten však po několika týdnech od vypuštění přestal fungovat, a tak jsou data o přesném pohybu šelmy k dispozici pouze z fotopastí.

Fotopasti zachytily Bublu na Karlovarsku

Video se připravuje ...

Co se stalo?

Loni v září srazilo vlka auto nedaleko Horní Blatné. Záchranná stanice Drosera Bublavy na jeho léčbu vybrala 2,5 milionu korun. Podle města začali lidé vlkovi říkat Bubla. Stanice mu zařídila operaci na špičkové klinice v Praze a zbudovala mu speciální výběh. Rekonvalescence šelmy však probíhala nad očekávání, a tak ochránci letos v lednu rozhodli o jeho vypuštění do přírody v okolí Božího Daru. Do výběhu se tedy ani nepodíval.

Na skok k Sokolovu

Bubla se na Karlovarsku pohyboval 26. února, na stejném místě byl zachycen i 3. března. O pět dnů později ho však fotopast zaregistrovala okolí Bublavy na Sokolovsku, 14. března už ale opět běhal na Karlovarsku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.