S nákupem brambor neotálejte! Je jich málo a ceny letí nahoru... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

S nákupem brambor neotálejte! Je jich málo a ceny letí nahoru...

Brambory u polských trhovců v Kudowě Zdroji.
Brambory u polských trhovců v Kudowě Zdroji. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Otálet se letos rozhodně nevyplatí s nákupem brambor na zimní uskladnění. Nejen čeští zemědělci, ale i trhovci v Polsku, kam brambory obyvatelé Česka jezdí rádi nakupovat kvůli kvalitě i nižší ceně, varují, že budou stále dražší.

V Česku se nyní pozdní brambory prodávají oproti loňsku zhruba o dvě koruny dráž, takže stojí v průměru 12 korun. Podobně vzrostla cena i u našich severních sousedů. Přesto je ve srovnání s nabídkou českých obchodníků stále nižší. Za kilo Poláci chtějí devět korun. „Levnější už ale nebudou. Naopak,“ upozornil polský prodejce brambor na tržnici v Kudowě Zdroji. Na zájem Čechů si nestěžoval, i když je znát, že šetří a neberou tolik pytlů jako v předchozích letech.

Dražší o pět korun?

Kvůli dražší energii pěstitelé brambor počítají s nárůstem nákladů za uskladnění, což budou muset časem promítnout do ceny. Výrazně stoupat budou zřejmě zejména v předjaří. „Někdy v únoru, kdy už není taková zima a brambory potřebují více zchlazovat klimatizací, budeme muset zvažovat, zda ta cena bude dál adekvátní,“ řekl pěstitel Miroslav Hak z Plotišť nad Labem u Hradce Králové. Nárůst odhal až na pět korun.

Menší úroda

Problémem letos není u brambor jen vyšší cena, ale i jejich sklizené množství. „U nás je kvůli suchu letos poloviční úroda,“ řekl polský trhovec. A o něco menší je i v Česku, a to nejen kvůli počasí. „Jelikož už loni začala být drahá hnojiva a někteří pěstitelé nehnojili tak, jak se má, tak ti mají nižší výnosy,“ vysvětlil Miroslav Hak. Nižší sklizeň je ale i v Německu a v dalších evropských státech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.