Průběžná zpráva o stavu sklizně v Česku: Zatím dobré, ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Průběžná zpráva o stavu sklizně v Česku: Zatím dobré, ale...

Ječmen už je na většině ploch sklizen.
Ječmen už je na většině ploch sklizen.  (Foto Aha! – M. Protivanský, T. Tran, ČTK/S. Holoňa, J. Vostárek, Profimedia.cz)

Sklizeň obilnin v Česku je teprve ve své druhé čtvrtině, už teď ale mají zemědělci pod střechou většinu úrody ječmene. Jak ale experti upozorňují, dobrá sklizeň ještě nemusí znamenat také dobré ceny v obchodech.

Třetí žňové zpravodajství ministerstva zemědělství informuje o tom, že dosud se sklidilo 28 % ploch obilovin a skoro 40 procent ploch řepky. Například sklizeň ječmene je rychlejší než loni. A výnosy z komodity, která se používá hlavně ke krmným účelům, jsou také letos vyšší. Jak rezort upozorňuje, v rychlosti sklizně i letos panují značné regionální rozdíly.

„Značnou část obilnin má sklizenou již tradičně Jihomoravský kraj, a to přes polovinu svých ploch (51,82 %), následovaný krajem Plzeňským (42 %). Nejpomaleji probíhají žně obilnin v Karlovarském a Moravskoslezském kraji, kde je zatím sklizeno 7,36 %, resp. 11,38 % ploch,“ uvádí ministerstvo. Lze prý očekávat, že postup žňových prací v posledním červencovém týdnu zbrzdí očekávané ochlazení a dešťové přeháňky. „Přes uvedené komplikace a regionální rozdíly očekáváme výnosově průměrný rok a nedostatek kvalitních obilovin z české domácí produkce jednoznačně nehrozí,“ sdělil Aha! šéf Agrární komory Jan Doležal.

Co zaplatí lidé?

Také podle agrárního analytika Petra Havla lze letos očekávat v Česku slušnou úrodu. Budou tak v obchodech příznivější ceny potravin? Na to podle Havla naše úroda až takový vliv mít nebude. „Ceny u nás se řídí zejména vývojem na evropském trhu a částečně vývojem na světovém trhu. Například větší vliv na ceny obilí bude mít vypovězení obilné dohody (mezi Ruskem a Ukrajinou a Tureckem – pozn. red.), tam už na to reagovaly světové burzy určitým nárůstem cen,“ vysvětlil Aha! analytik.

Také podle Komory nelze vývoj cen předjímat. „Dopad mají také náklady a přirážka potravinářů, náklady na přepravu, náklady na skladování, a především náklady a přirážka velkých obchodních řetězců. To je celá řada proměnných včetně otazníků nad letošní sklizní, která ještě zdaleka není u konce,“ uzavřel Doležal.

Brambory radost nedělají

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu ceny zemědělských výrobců byly v letošním 2. čtvrtletí meziročně nižší o 8,1 %. Vzrostly však ceny čerstvé zeleniny o 47,6 % a brambor o 29 %. Proč jsou brambory drahé? Podle analytika Havla se v Česku zmenšily osevní plochy, takže brambor bylo méně. Na menší úrodě se podepsala také sucha. „A pokud jde o poslední týdny, tam je vyšší cena způsobená tím, že jde o rané brambory, které jsou dražší,“ dodal Havel. Pokles cen by tak mohla přinést až podzimní úroda.

Jak to bude dál s cenami brambor? Uvidí se na podzim.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.